Изберете страница

Архитектурното студио OODA публикува изображения на Hora Vertikale, нов проект в албанската столица, включващ жилищни единици, разположени вертикално, заобиколени от нов парк и разнообразна гама от удобства.

Проектът подрежда седем вида кубове, всеки от които е с височина седем етажа и ясна визуална идентичност, вдъхновена от елементи на града и селото. Проектът, разработен в сътрудничество с местните архитекти от Artech, е получил разрешение, а строителството се очаква да започне в началото на пролетта.

Леко разхвърляната композиция на кубовете придава динамичен и закачлив образ на ансамбъла. Височината на кубовете е избрана така, че да отразява средната височина, характерна за повечето сгради в Тирана. Проектът показва многообразието на града, като същевременно предлага визуално ангажиращ образ, гледан от разстояние или отблизо.

С надземна площ от 55 000 кв.м и височина от 140 м, Hora Vertikale е замислен като вертикално селище, или “Hora” на древния албански език. Структурата се стреми да се превърне в забележителност, интегрирана в сложната градска тъкан, тъй като образът ѝ е абстрактно отражение на динамичния характер на града.

 

Източник: https://detaili.bg/