Изберете страница
Зам.-министър Малина Крумова: Отчитаме сериозни спестявания на енергия и разходи за отопление в санираните блокове по националната програма

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, заедно с кмета на община Белене Милен Дулев откри обновения блок 4/43 в града. Жилищната сграда е обновена с над 803 хил. лв., осигурени по Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

„Програмата е важна за нас, защото постига ефекти, най-важният от които подобряване на жилищните условия и енергийните характеристики на домовете“, посочи заместник-министър Крумова след освещаването на сградата. По думите й в завършените миналата година блокове в цялата страна има сериозни спестявания, което се отразява и на доходите на домакинствата.

„Наша задача е да продължим програмата. Работим за нейната оптимизация и търсим варианти за дългосрочно благоустройство на жилищните условия на територията на цялата страна, така че от подобрението на енергийните условия да могат да се възползват повече граждани, включително и живеещите в еднофамилни сгради“, каза още заместник-министър Крумова.

Ремонтните дейности са извършени върху разгъната застроена площ от 4267, 44 м2. Подменени са мълниезащитната и заземителната инсталация, дограмата, поставена е топлинна изолация на покрива, пода и външните стени. Обновена е стълбищната клетка, а в общите части на сградата е въведено енергоспестяващо осветление.
Очаква се инвестицията да доведе до намаляване на потребяваната енергия с близо 762 хил. kWh/годишно и редуциране с 69% на енергийните разходи, като заедно с това по прогнозни данни ще бъдат спестени 305 тона годишно вредни емисии въглероден диоксид.

43 души, живеещи в блока, ще усетят предимствата от въвеждането на мерките за енергийна ефективност и уюта, който създава новият облик на сградата.

Откриването на обновената жилищна сграда бе част от тържествата за честванията на 53-годишнината от обявяването на Белене за град.

Източник: www.izolacii.eu