Изберете страница

Отговорът, на въпроса каква топлоизолация да изберем, не е еднозначен. При избора на материал за топлинно изолиране на сградите под внимание се взимат редица фактори – от качествата му, особеностите на конструкцията и климата, до разполагаемия бюджет.

Решения от експандиран полистирен (EPS) ТЕРМОФЛЕКС® EPS

Подходящи за: универсални цели – от изграждане на вентилируеми окачени фасади, до прави, обърнати и скатни покриви, изолация на сутерени и др.

Гамата на Марисан е изключително всеобхватна като предлага, както бюджетни решения с ниска плътност, така и такива с екстремна плътност и изключителна якост на натиск.

Предлаганите продукти са оформени като плочи с различни размери – до 100 см на ширина и 250 см на дължина, при дебелини от 1 см до 60 см. Възможно е и тяхното каширане с водонепропускливи и адхезивни материали.

ТЕРАПОР® EPS  – решения от графитен EPS

Подходящи за: ново строителство, пасивни и нискоенергийни сгради

Решенията в серията топлоизолационни материали от графитен EPS, ТЕРАПОР® EPS, се характеризират с оптимизирани топлоизолационни свойства в сравнение със стандартния EPS. Причината се дължи на вложения в експандираните полистиролни сферички на ТЕРАПОР® EPS графит,  подобряващ топлоизолационните качества на материала с над 20%, в сравнение със стандартния EPS. Благодарение на това, плочите дават възможност за постигане на топлинна ефективност, съответна на тази на стандартния EPS, но чрез много по-малка дебелина.

Обогатяването на материала със специални графитни абсорбатори и рефлектори подобрява също така и неговите шумоизолационни свойства. Лабораторните изследвания доказват, че ТЕРАПОР® EPS намалява шума с до 18 dB в изолирания обект.

Плочите от графитен EPS на Марисан позволяват да намалите разходите за отопление и охлаждане на помещенията с до 70-80%.

Те са предпочитано решение за новото жилищно строителство, което става все по-оптимално и постоянно търси полезно пространство, дълготрайност на фасадата и високоефективна стойност на изпълнението.

Материалът е особено подходящ и за нискоенергийни и пасивни сгради и такива, които се нуждаят от значително по-ефективна изолация с нисък разход на енергия за отопление или охлаждане като болнични заведения, детски градини, училища, производствени помещения и др.

Решения от минерална вата ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL

Подходящи за: фасади с високи изисквания за пожаробезопасност и такива в региони със сериозни температурни амплитуди.

Топлоизолационните решения на Марисан от минерална вата идват под формата на интегрираната топлоизолационна система ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL. Изпълнена с твърди плочи от минерална вата с интегрирани двуслойни характеристики и импрегнирани с органична смола, системата предоставя едно комплексно решение за топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита (клас А1) при външни комбинирани топлоизолационни системи.

Плочите от минерална вата в системата се предлагат с различни дебелини, в зависимост от конкретните условия и изисквания на проекта.

Всички нейни съставни елементи са практически изпитани и добре подбрани така, че взаимно да се допълват по оптимален начин и да работят в система, осигурявайки дълготрайност, ефективност и безпроблемна експлоатация.

Поради използването изключително на минерални компоненти (минерална вата, минерални лепило-шпакловъчни смеси и финишна мазилка с минерален характер), системата е екстремно дифузионно отворена, надеждна, дълготрайна и негорима.

Високата ѝ паропропускливост спомага за поддържането на здравословния микроклимат в сградата, позволявайки на конструкцията да „диша“, като по този начин ефективно подпомага предотвратяването на натрупване на конденз и мухъл както в нея, така и в помещенията.

ТЕРМОФЛЕКС® MINERAL е с много добри топлоизолационни характеристики във всички сезони, спестявайки до 60% от разходите за отопление и охлаждане.

Подходяща е за изолиране на фасади на сгради, към които са поставени изисквания за по-висок клас пожарозащита и такива с повишен риск от възникване на големи щети в резултат от пожари. Препоръчва се за използване и в региони с големи температурни амплитуди и дълги зими.

Как да изберем подходящия топлоизолационен материал?

За да изберете правилния топлоизолационен материал за Вашия проект, обикновено трябва да решите уравнение с три основни променливи – топлоизолационни свойства (коефициент на топлопроводимост), дебелина и бюджет. За да се направи оптимален избор, въпросните фактори трябва да бъдат допълнително съобразени и със спецификата на конструкцията, и натовареността на помещенията – за целта препоръчваме да използвате безплатния интернет асистент на Марисан, Термокалкулатор.

Ето и няколко теоретични варианта с оптимален избор на топлоизолационен материал:

Пасивни и нискоенергийни сгради с приоритет на топлоизолационните свойства и без граници в бюджета

Ако за даден проект най-важни са високите топлоизолационни свойства и високият клас на пожаробезопасност, а бюджетът не е от значение, то топлоизолационните системи, базирани на минерална вата, обикновено са най-популярният избор. В зависимост от решенията, те могат многократно да превъзхождат стандартните стиропор-базирани топлоизолационни системи при изграждане на контактни фасади.

От друга страна, те могат да бъдат и значително по-скъпи, като в определени случаи могат да изискват и до 3 пъти по-сериозен бюджет.

Жилище на среден или висок етаж в тих квартал

Изразходването на сериозни средства за топлоизолация не винаги означава оптимален резултат. Има редица ситуации, в които свойствата на различните типове системи са сравнително изравнени. Така например, ако едно жилище се намира на среден или висок етаж в тих квартал, то при еднакви дебелини на топлоизолационния материал можете да очаквате и приблизително еднакви резултати.

Минералната вата вече дори има и силна конкуренция в лицето на решения от графитен EPS на принципа на ТЕРАПОР® EPS, който намалява шума с до 18 dB (при 20 dB за минерална вата).

В крайна сметка не трябва да се забравя, че колкото и добър да бъде един топлоизолационен материал, той не би могъл да гарантира максимални резултати, ако съпътстващите го компоненти не са със съизмеримо качество.

 

Източник: Izolacii.eu