Изберете страница

Коркът е настилка с много таланти. Благодарение на пълните с въздух клетки, този естествен материал е много еластичен. Той също така е топъл и се усеща мек под краката. Коркът се извлича от кората на корковия дъб. Подовата настилка се състои от натрошен корк, който се пресова и след това се изрязва отново с дебелина от 2 до 10 милиметра. Милиони малки въздушни клетки придават специалните свойства на корковия под: Той е изключително еластичен – при натиск не остават трайни  следи, те изчезват отново след кратко време. Гъвкавият материал щади ставите, заглушава и изолира добре и е изключително топъл за краката. Тъй като коркът не се наелектризира и не абсорбира прах, той е много популярен сред страдащите от алергии.

Корковият под е идеален за детската стая 

Прави се разлика между корков паркет и коркови панели. Последните са изцяло залепени за пода. Корковият паркет, изработен от два слоя корк с твърди плоскости между тях, се полага или с така наречената клик система, или „плаващо“ върху основата.

След полагане корковият под се запечатва с масло, восък или лак. Така нито прах, нито течност могат да проникнат във фугите. Подовото покритие може да се почисти с влажна кърпа без колебание. Лак на водна основа без разтворители например прави подовата настилка толкова здрава, че е подходяща за детски стаи, коридори и дори обществени сгради. Подовете, запечатани с восък и масло, изискват повече поддръжка. Те могат да поемат мръсотия и трябва да се запечатват по-често. Ако с течение на времето се появят драскотини, корковите настилки, като дървения паркет, могат просто да бъдат шлифовани и запечатани отново. Тогава подът пак ще има естествено красивия си вид.   

Източник: Izolacii.eu