Изберете страница

През март 2019 г. бе завършена кулата Мьоса – най-високата дървена сграда в света. Тя има 18 етажа (височина общо 85,4 метра). Втора в тази класация остава сградата HoHo Wien в Австрия (84 метра), а трети е манастирът Peri-Săpânţa в Румъния ( 75 метра). Тъй като новата сграда е  направена с помощта на специално дърво, което е едновременно устойчиво и екологично, то сградата като цяло е много екологична.

Конструкцията и фасадата на сградата са направени от дърво. Палубите на горните етажи (апартаменти) използват бетон за предотвратяване на люлеенето. Най-долните 10 етажа съдържат по-голямата част от специалното дърво „Kerto LVL“ и се състоят от хотелски стаи и офиси. Тъй като дървесината е висококачествена и лека, строителството е бързо и съответно използва по-малко ресурси.

Като дървена сграда, кулата Мьоса е проектирана с особени мерки за противопожарна безопасност. В сградата има система за разпръскване на вода при пожар.  Такава е задължителна за повечето съвременни сгради. Всеки етаж е изграден на отсеци с материали (като Kerto LVL и глухар) с гарантирана 90-минутна устойчивост на огън. Според Metsä Wood, когато бъде изложена на огън, необработената, масивна дървесина обгаря отвън и си създава своя собствена пожароустойчива повърхност.

Освен това финландската компания Metsä Wood произвежда материала, използвайки 100% биоенергия и генерирайки малко или даже никакви отпадъци.

Неизползваемите сегменти на дървесината, останали след производствения процес, се използват или за производство на пулпа, или за биоенергия.

Кулата Мьоса се възприема като символ на променящите се тенденции в строителната общност. Тя е призвана да доказва, че масивните конструкции са напълно възможни при работа само с устойчиви материали без да се прави компромис с качеството.

Дизайнерите на сградата Voll Arkitekter се надяват, че кулата ще вдъхнови и други архитекти по света да строят високи сгради чрез използването на устойчиви материали като дърво.

Източник: GreenTech.bg