Изберете страница

Конопът е енергийно ефективен строителен материал с малко въздействие върху околната среда и по-малък въглероден отпечатък в сравнение с други материали. Конопеният бетон хемпкрит (от англ. hemp – канабис, и concrete – бетон, цимент) се явява алтернатива на бетона, който е много енергоемък и може да бъде неразделна част от сградата – да я пази топла през зимата и прохладна през лятото.

Както всеки материал, конопеният бетон има предимства и недостатъци. Въпреки че е добър изолатор, той не е най-добрият носещ материал. Може да се справи добре с влагата, намалявайки възможността за разрастване на плесени и съпътстващото лошо качество на въздуха в домовете. Той обаче използва и много вода, за да расте. Това, което е от първостепенно значение за много природозащитници, обаче, е фактът, че конопеното растение, използвано за производство на конопен бетон, абсорбира въглерод и е относително лесно за отглеждане и събиране.

Науката зад сградата с коноп

Разновидност на бетон е била използвана от строителите още по времето на Римската империя. Днес той е направен от пясък и инертни материали с цимент като свързващо вещество. Циментът е големият потребител на енергия в процеса на производство на бетон. Той се произвежда от редица материали като варовик, черупки, креда, шисти и глина. Тези съставки се нагряват до висока температура, за да образуват скала, която след това се смила на прах.

Конопеният бетон, от друга страна, се прави от коноп, смесен с варово свързващо вещество и вода, и не изисква топлина за производството. Тъй като е по-малко плътен от обикновения бетон, той тежи значително по-малко и улеснява строителния процес.

Конопеният бетон може да се използва като мазилка, за да предпази външните стени от влага. Понеже е паропропусклив, той може да абсорбира вода, когато вали и след това да я отделя, когато грее слънце. Това е огромно предимство, защото за много строителни материали проблемите с влагата могат да доведат до плесен и гниене.

Този материал се справя добре при относителна влажност над 90% и може да задържи водните пари, без да се разгражда. Варта, използвана при производството на конопен бетон, има антимикробни и противогъбични свойства, които запазват покритите повърхности на стените от мухъл.

Конопеният бетон е много по-добър изолатор от традиционния бетон, но това зависи от съдържанието на влага и плътността на материала. R-стойността на даден материал е мярка за неговата устойчивост на топлинен поток през стена. Колкото по-висока е R-стойността, толкова по-добре стената се противопоставя на загубата на топлина през зимата и натрупването на топлина през лятото. R-стойността на конопения бетон е подобна на тази на други влакнести изолации като слама или памук.

Ползи за околната среда

Вградената енергия на сградата включва енергията за направата на строителния материал заедно с енергията за извличането му от земята, транспортирането и изхвърлянето. Енергията за производство на бетон обикновено идва от изгаряне на нефт или въглища.

Конопът извежда въглерод от въздуха и следователно има по-ниска вградена енергия. Освен това е полезен за почвата и расте с по-висока плътност от култури като царевица. Конопените растения растат толкова близо едно до друго, че плевелите не представляват голям проблем, поради което се използват по-малко пестициди. Тъй като е растителен строителен материал, конопеният бетон не съдържа нито едно от вредните летливи органични съединения, които се намират в други строителни материали. И ако се отглежда на място, енергийните разходи за транспортирането му до строителната площадка са относително ниски.

Въпреки многото си предимства, конопът не е абсолютен супергерой. Той  не е устойчив на суша и използва почти същото количество вода, както другите влакнести растения. Икономиите на енергия обаче са значителни. Тъй като продължаваме да възобновяваме енергийните източници и избягваме изкопаемите горива, материалите, които използваме за направата на домове си и ефективността на тези домове могат да помогнат за намаляване на емисиите на парникови газове. Използването на конопен бетон е част от решението.

Източник: stroiteli.bg