Изберете страница

Зелените, конопени къщи изградени от компанията Just BioFiber приличат на гигантско Лего. Продуктът за тяхното изграждане е устойчив, с негативен въглероден отпечатък и осигурява значително предимство по отношение на бързината на строителство.

Компанията е намерила начин да комбинира Hempcrete – дървеното ядро на конопеното растение – с вар и вода, за да създаде градивен елемент. Според нея той има потенциал да промени начина, по който строим домове. Продуктът за изграждане е екологично чист, лесен за ползване. Предимствата на конопа са многобройни – той има термично задържане и улавя CO2 и расте четири пъти по-бързо от дърветата, така че е материалът е напълно устойчив.

Блоковете, освен че са по-екологични от традиционните строителни материали, наподобяват гигантски градивни елементи на Lego. Те предлагат превъзходни изолационни свойства. Предимство номер 1 за строежите с коноп е качеството на въздуха в помещенията за обитателите. Суровината регулира влажността и така няма опасност от образуване на мухъл. Материалът държи топло през зимата и по-хладно през лятото. Това го прави идеален строителен материал за вътрешен комфорт и качество на въздуха. Освен това конопените блокове на компанията са устойчиви на огън. Те не горят, не поддържат горенето и не отделят дим.

Строителството с този материал протича изключително бързо. За разлика от конвенционалните конструкции тук няма стомана, няма арматура и няма бетон. След като стената е построена, собствениците могат веднага да започнат с поставянето на пода и вътрешните работни дейности, докато останалата част от сградата е в процес на строителство.

Източник: Izolacii.eu