Изберете страница
По националната програма за саниране са били обновени около 2000 сгради. По Плана за възстановяване ще бъдат обновени още около 800.

Към двете програми има огромен интерес, като за над 3000 заявления от сдружения на собственици няма да има финансов ресурс.

Това обясни д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност и член на Renovate Bulgaria по БНР.

По думите му над 60 000 многофамилни сгради в страната чакат да бъдат обновени, огромен е и броят на еднофамилните, в които живее голяма част от населението.

„Вероятно ще трябва да плащаме за бъдещо обновяване на сградите, в които живеем, но това не означава, че това плащане не трябва да бъде подпомагано от страна на държавата“, отбеляза Цанев.

„Тези кредити, които евентуално бихме взели, за да обновим нашите сгради, трябва да са изключително атрактивни и от тях да могат да се възползват всички, без ограничения от социален статус, доходи, възраст, което често е проблем, но решим проблем.“

МРРБ бави обявяването на резултатите от първия етап на програмата за саниране, за да не се повлияе върху местните избори, защото общините са основният двигател на процеса.

„Местните власти ще са на фронтовата линия, без да имат вина за това, което се случва“, коментира Драгомир Цанев.

По думите му, недоволни ще има – 3067 са подадените заявления, а едва 600 сгради ще бъдат обновени на първия етап: „2400 сгради и техните недоволни собственици на апартаменти ще имат какво да кажат на местните власти.“

Тези 2400 сгради вече са финансирали техническите паспорти. Те няма да имат достатъчно време за втория етап от програмата, защото кандидатстването приключва в средата на януари, а резултатите от първия ще бъдат обявени в средата на ноември, посочи още Цанев.

„Ще се окаже, че макар да има очевиден интерес, няма да имаме физическата възможност да го посрещнем и няма да имаме инструментите, с които да помогнем на гражданите да продължат своя интерес към програмата. Ще има отдръпване, но ще има достатъчно сдружения на собствениците, които няма да се откажат и са готови още на този етап да участват със съфинансиране. Но на тях трябва да им се помогне. Да им се осигури време, условия, инструменти да покрият съфинансирането. Това не го виждаме.“

 

Източник: stroiteli-bg.com