Изберете страница
През годините назад България е посещавана от архитекти от цял свят оставили своя отпечатък в едни от най-емблематичните сгради в света.

България също има своя принос към списъкът на архитектурните гении, участвали успешно в проекти по целия свят.

Част  от имената са на пловдивчани, които постигат забележителен успех на архитектурната арена. Първата „зелена“ сграда в Кувейт е проектирана от пловдивския архитект Мариана Алексиева. Българката, която живее от години в Арабския свят, в екип с световно известни имена в архитектурата проектира правителствена офис сграда чрез прилагане на алтернативни източници на енергия. Слънчевите инсталации са разположени като елементи за засенчване на откритите паркинги, внедрени са като част от остъкляването и част от фасадите на сградата.

С креативност и смел подход се отличава и името на арх. Пенка Станчева, дъщеря на небезивестния арх. Лука Станчев. Архитект Станчева печели конкурса на Българската агенция за инвестиции и стои зад проекта за българската лаборатория в базата ни на Антарктида.

Създаването на лабораторията е истинско предизвикателство, поради климатичните условия и изискванията сградата да е със стабилна и издръжлива структура.

Отново пловдивчанин стои зад проекта на Националния музей на Абу Даби, който е склулпторна интерпретация на перата на сокол. Арх. Красимир Кръстев проектира музеят с ексравагантната форма на перата на птицата, която е символ на културните традиции на Обединените арабски емирства.

В звезда на архитектурната сцена се превръща и причудливата фасада на фармацевтичната компания „Астра Зенека“. Пловдивчанинът Светлин Пеев проектира нов научноизследователски кампус на компанията. Отвън сградата е в стила на типичната класическа архитектура в Кеймбридж с характерните за нея готически елементи.

 

Източник: stroiteli-bg.com