Изберете страница

Изолацията е важна част от всеки съвременен дом. Тя запазва топлината през зимата и хлада през лятото – намалява разходите за отопление и охлаждане през цялата година. Най-популярните решения за изолация са т. нар. стиропор и фибран (всъщност и двете думи са марки продукти, става дума за полистирол). Ако обаче сега строите нова къща или ремонтирате съществуваща, може би е добре да имате предвид, че има и други екологични алтернативи за домашната изолация.

Овча вълна

През последните години учените са измислили как да приложат изолационните свойства на овчата вълна в домашното строителство. Панели от компресирана овча вълна, подобни по форма на плоскостите от полистирол, образуват милиони малки въздушни джобове. Външният им слой е устойчив на вода, докато вътрешният слой абсорбира влагата. Това спомага за генерирането на топлина, като същевременно предотвратява кондензацията, и поддържа дома топъл през зимата и хладен през лятото.

Аерогел

Този изкуствен материал представлява 90 процента въздух, но е трудно топлината да премине през него, което го прави отличен за изолация. Аерогелът се получава чрез отстраняване на течността от силициев диоксид под високо налягане и температура. Аерогелът е изключително лек и в други страни се предлага на листове или самозалепващи се плоскости, лесни за монтаж. Засега материалът е доста скъп.

Целулоза

Ако търсите да намалите токсините в своята къща, целулозата е добър избор. Изработена от рециклирана вестникарска хартия и или друга хартия, тя е безопасна и ефективна. Има много производители, които предлагат различни видове изолация на база целулоза, които са и лесни за монтиране.

Памук/деним

Тъй като памукът е естествен и възобновяем ресурс, той е една от най-екологичните опции за изолация на дома. Останките от сините джинси биват нарязани и рециклирани, превръщайки се в дебели плоскости, които се полагат по стените. За да бъдат безопасни както за хората, така и за околната среда, компаниите, които ги преработват, третират памука с разтвор на борат, така че изолацията да не е запалима.

Корк

Коркът е естествен изолатор, при това с доста тънки плоскости се постига много добър ефект. Освен всичко е красив на вид. Естествен, възобновяем, рециклируем, биоразградим, той също така заглушава шума и не съдържа токсини.

Източник: GreenTech.bg