Изберете страница

Екологичните строителни материали са на мода. Но не само растителните суровини са еко. Овчата вълна е подходяща за производство на изолационни материали. Изолацията от овча вълна е екологична, има много добри изолационни свойства и е лесна за вграждане. Големият проблем обаче е защитата от молци.

Най-старата употреба на овча вълна като изолация е в Нова Зеландия. Предимството на овчата вълна е, че тя е ежегодно възобновяем страничен продукт от пасищното земеделие.

Факти и цифри за изолация от овча вълна:
– топлопроводимост в W/(mK) – 0,037 до 0,042;
– устойчивост на дифузия на водни пари – 1 до 2;
– плътност в kg/m³ – 20 до 90;
– специфичен топлинен капацитет в J/(kgK) – 1300 до 1730;
– разходи – 15 до 25 евро на м² изолационно руно.

Области на приложение за изолация от овча вълна:
– изолация на покрива (върху и между гредите), стените, таваните и външните фасади;
– изолация на охладителни системи, звукоизолация и изолация на пода;
– изолационният материал се предлага и за запълване.

Топлопроводимост на изолация от овча вълна

Топлопроводимостта на овчата вълна е между 0,037 и 0,042 W/(mK). По този начин изолацията от овча вълна предлага много добра защита срещу зимния студ. Освен това е известно, че вълната съхранява топлината и затова е много подходяща за поддържане на сградата хладна през лятото.

Звукоизолация

Изолацията от овча вълна предлага много добра звукоизолация. Можете да използвате гарниращата вълна, която се предлага и като изолационен материал, за запълване на всякакви кухини в стените и пода.

Защита от влага: овчата вълна абсорбира замърсителите

Изолацията от овча вълна има хигроскопични влакна. Вълната може да абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага и след това да я освободи отново. Поради това е особено подходяща за изолация на помещения с висока влажност. Така се осигурява добър климат на закрито, тъй като тя може да абсорбира замърсители и миризми.

Противопожарна защита

Овчата вълна трябва да бъде защитена от огън с добавки като борати, които се добавят също и за защита срещу вредители.

 

Производство на изолация от овча вълна

След остригването на овцете, суровината първо се изпира и обезмаслява. Това също неутрализира рН на вълната. След това се добавят синтетични влакна. Сместа се хомогенизира, разделя се до отделни влакна и се изработва тънко руно, което се натрупва, докато се получи желаното тегло. Има различни методи за това. Най-сложният процес е хоризонталното напречно полагане. Изолационните материали, произведени в този процес, имат най-ниската топлопроводимост. За да се генерира сурова плътност, дебелото, но все още неуплътнено руно се довежда до необходимата дебелина с игли. Това е възможно и чрез термично втвърдяване със синтетични влакна.

В допълнение към синтетичните влакна към вълната се добавя борна сол, която може да я предпази както от вредители, така и от огън. Най-големият проблем с овчата вълна е нейната податливост към молци. Наложително е изолацията на овча вълна да се третира с продукт против молци. Ако това не бъде направено, могат да възникнат тежки структурни повреди.

Основната трудност е да се намери средство срещу молци, безвредно за здравето и екологията. Боратите помагат, но след няколко години те губят адхезията си към вълната и поради това са неефективни. Това може да бъде предотвратено с латекс, но така се влошава абсорбцията на влага и замърсители.

Устойчивост на изолацията от овча вълна

Като изолационен материал овчата вълна е екологично чиста, тъй като е възобновяема суровина. Производството на изолационни материали от овча вълна е предимно механично. Това означава, че не се нуждае от много енергия. Докато вълната не е изложена на особено интензивно UV лъчение или постоянна влага, тя не се разлага или променя.

 

Източник: Izolacii.eu