Изберете страница

Семинар

Топлинни мостове – същност,
проблеми, практически решения

Партньор

Организира се с любезното съдействие на Съюза на архитектите в България и с подкрепата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Цели на обучението

 • Да се запознаят участниците със същността на явлението „Топлинен мост”
 • Да се усвоят знания и способности за анализиране на влиянието на топлинните мостове върху енергийната ефективност на сградите
 • Да се представят най-често срещаните причини за възникването на топлинните мостове и да се предложат принципни решения за избягването им
 • Да се обучат проектантите да ползват програмни решения за оразмеряване на защитата на топлинните мостове
 • Да се дадат принципни детайли за изпълнение на тази защита
 • Да се дадат примери за добри и лоши практики при изпълнение на проектните решения
 • Да се предоставят съвети и препоръки при практическото изпълнение на детайлите
 • Съдържание на обучението

 • Явлението „топлинен мост” – същност, значение, принципни решения.
 • Същност на проблема. Влияние върху ЕЕ на сградите.
 • Нормативна база.
 • Най-често срещани детайли на топлинни мостове в строителната традиция на Балканите и конкретно в България.
 • Проектиране на топлозащита в зоната на топлинните мостове. Изчисления, решения и детайли.
 • Практически решения за намаляване влиянието на топлинните мостове.
 • Програма на обучението

  13.00 – 13.30 Регистрация на участниците
  13.30 – 13.40 Въведение
  13.40 – 15.10 Явлението „топлинен мост” – същност, значение, принципни решения. Същност на проблема. Влияние върху ЕЕ на сградите. Нормативна база. Най-често срещани детайли на топлинни мостове в строителната традиция на Балканите и конкретно в България.

  Лектор д-р инж. арх. Петар Николовски – Република Македония, Скопие

  15.10 – 15.30 Кафе-пауза
  15.30 – 17.00 Проектиране на топлозащита в зоната на топлинните мостове. Изчисления, решения и детайли. Практически решения за намаляване влиянието на топлинните мостове.

  Лектор проф. д-р инж. Пламен Чобанов, УАСГ, София

  17.00 – 17.30 Въпроси и отговори

  Лектори

  Д-р инж. арх. Петър Николовски

  Д-р инж. арх. Петър Николовски завършва Архитектурния факултет на Университета “Св. Кирил и Методий” в гр. Скопие, Република Македония. Защитава докторска дисертация на тема “Линейни топлинни мостове в сгради в райони със сеизмична активност” пред Специализирания научен съвет на Висшата атестационна комисия на БАН в София.

  Като гост-преподавател на Факултетите по архитектура при университетите МИТ и ФОН в гр. Скопие, той разработва учебни програми и води курсове по Строителна физика, Възобновяеми енергийни източници и Устойчива архитектура, на студенти и докторанти.

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

  Д-р Николовски е написал 8 книги в областта на енергийната ефективност в строителството, посветени на: – строителната физика (в т.ч. учебник по Строителна физика за студенти по архитектура); – практическото приложение на стандартите ISO и EN, свързани с енергийните характеристики на сградите; – проектирането на нискоенергийни и пасивни сгради; – използването на слънчевата енергия; – топлинните мостове в сградната обвивка (в т.ч. и Каталог на топлинните мостове).

  Д-р Николовски e участник в работата на Технически комитет 163 в ISO и многогодишен председател на Техническия комитет 8 в Института за стандартизация на Република Македония (Mirror committe на ISO TC 163). Той е един от тримата автори на македонския “Правилник за енергийни характеристики на сградите”, лектор на курсове за енергийни контрольори (одитори), експерт в Агенцията за енергетика на Република Македония, член на Комисията за проверка на изпитите за енергийни контрольори при Министерството на икономиката, участник в множество международни проекти (CARDS, UNOPS, GTZ, Austrian Energy Agency, GIZ, UNDP, ENVIROS, UNEP DTIE), участник в голям брой национални и международни конференции и симпозиуми.

  Д-р Николовски е автор на поредици от статии за енергийната ефективност на сградите, публикувани в македонски специализирани печатни издания. Сценарист и участник е в няколко радио и телевизионни цикли в същата област.

  За приноса си в развитието на енергийната ефективност д-р Николовски е удостоен с почетен плакет на Камарата на архитектите и инженерите на Република Македония.

  Проф. д-р инж. Пламен Чобанов

  Завършва ВИАС през 1985 г., магистър-инженер по Промишлено и гражданско строителство – ПГС. Специализация – конструкции. Преподавател в УАСГ от 1990 г. Доцент към катедра “Строителни материали и изолации” – СМИ от 2008 г. Професор към същата катедра от 2016 г. Основно преподава по дисциплините: Строителни материали, Строителни изолации.

  Има над 50 публикации в областта на строителните материали, изолации и проектиране. Автор на програмната система за конструктивно проектиране в строителството „РС Проектант” и програмите „TePol”, „Ytong Thermo Wizard” и др.

  ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

  Лекционни курсове “Строителни материали” за специалност CCC “Строителни изолации” за специалност ССС “Енергийни модели в строителството” за специалност ЕЕС

  Публикации Книга: “Енергийна ефективност в строителството” – принципи, анализи, примери

  Спонсори

  Обучението се осъществява с подкрепата на:

  Дати на провеждане

  29 март 2018 13:00
  София, Парк Хотел Москва, зала Конферанс 5
  ул. Незабравка №25

  Такса за участие

  96 лв. с ДДС

  Данни за банков превод
  IBAN BG66UNCR75271000012019
  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
  Основание: Семинар Топлинни мостове
  Титуляр на сметка: БАИС

  Регистрации за семинара се приемат не по-късно от 09.03.2018. Семинарът се заплаща предварително по банков път до 16.03.2018. Ако желаете да Ви бъде издадена фактура, моля попълнете съответното поле във формата за регистрация. След извършване на плащането наш служител ще се свърже с Вас за уточняване на подробностите.

  Преференциални цени за нощувка
  в Парк Хотел Москва за участниците в семинара

  Единична стая 69.00 лева
  Двойна стая 88.00 лева

  Цената включва нощувка, закуска, туристически данък, застраховка и 9% ДДС. Час на настаняване – 14:00. Час на напускане – 12:00. При ранно настаняване и късно освобождаване се заплаща такса в размер на 50% от стойността на нощувката. Паркинг – 8 лв. на нощувка до 12:00 в деня на напускане на хотела.

  За резервации, моля изпращайте заявките си на имейл marketing@parkhotelmoskva.net или на телефон 02/963 03 21 като отбележите, че сте участници в обучението “Топлинни мостове” на БАИС.

  Бележка: Резервациите за нощувка в хотела се осъществяват самостоятелно от участниците в семинара и се заплащат директно в Парк Хотел Москва. Цената на нощувките не е включена в таксата участие в семинара.

  За допълнителни въпроси, моля не се колебайте да ни потърсите на 02/9631071 или 0886386192

  Форма за регистрация

  Ако желаете да се регистрирате за участие в Семинар по Топлинни мостове, моля попълнете следната форма не по-късно от 9 март 2018. Полетата, отбелязани със звездичка (*) са задължителни.

  Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.

  Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.

  Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.