Изберете страница

Kаучукът не се приема за конвенционален строителен материал. Поне не в същата степен както дървесината, бетона или стъклото. Но каучукът все повече навлиза в интериорните подови настилки с необичаен цвят или яркост. Още по-неочаквано е приложението му във външните фасади, където предлага уникални приложения и възможности за облицовка. Тази функционалност се дължи на изключителни предимства като гладкост, еластичност, издръжливост и цветна консистенция.

Възможността да се добавят естествени пигменти в процеса на производство на каучука допринася за създаването на ярки цветни настилки. Този тип подови настилки са особено препоръчителни за обществени сгради и сгради с интензивен трафик, в които се извършва често почистване и се изискват ниски нива на шум и противоплъзгащи подови повърхности.

От друга страна, този материал може да създаде поразителни черни фасади. Тези цветни манипулации се допълват от възможността за игра с повърхности и текстури. Каучукът като много универсален материал може да се излее в почти всяка форма – от тапицерия до напълно гладки листове и дори втечнен спрей.

Едно от най-уникалните приложения на каучука, шумоизолацията, е използвано в музикалното студио на университета в Шефилд. То е направено с фасада от черен каучук. Освен намаляването на шума каучуковата фасада е устойчива на атмосферни влияния. Тя има висока пожароустойчивост, ниска токсичност при димене и дори може да се рециклира без особени затруднения.

Всички тези характеристики правят каучука много атрактивен и адаптивен строителен материал, който не остава скрит от погледите на архитекти, строители и проектанти.

Източник: Izolacii.eu