Изберете страница

Според Организацията на обединените нации, около 5 милиарда души ще живеят в градовете до 2030 г. В отговор на нарастващото предизвикателство за градското население италианско архитектурно студио предложи “The Link” – устойчив вертикален “умен град” с нулеви вредни емисии, енергийно самодостатъчен. Проектиран да побере 200 000 души, футуристичният проект ще бъде представен пред градските власти по целия свят.

Предложеният проект включва четири сгради. Най-голямата от тях ще служи като място за жилища. Тази сграда ще се издига на 300 етажа. Жилищната кула с височина 1200 метра ще бъде свързана с три други сгради с височина от 650 до 850 метра. Ще има офиси, къщи, правителствени служби, здравни заведения, образователни институции, магазини и други удобства. Архитектите искат да покрият вертикалния град с повече от 120 000 дървета и 2 милиона растения от над 150 вида. Така, според тях, ще се осигури зеленина за по-чист въздух, намаляване на ефекта на градския топлинен остров и осигуряване на по-тясна връзка с природата.

„Това е първият “интелигентен град”, който е съзнателно ориентиран към устойчив живот: той цели да предотврати пилеенето на енергия, да подобри качеството на въздуха, да увеличи градското биоразнообразие и да създаде по-здравословен начин на живот, казва архитект Лука Курчи. Температурите в града, нивата на влажност, нивата на въглероден диоксид и осветителните системи ще се управляват с дигитална система, основана на изкуствен интелект.

“The Link” ще се захранва от няколко системи за възобновяема енергия, включително вятърна и слънчева. Градът ще си има пространство за производство на храна, следвайки политики за нулеви отпадъци. Целият транспорт ще бъде изцяло захранван от системи за възобновяема енергия. Външни и вътрешни спирки на обществения транспорт ще бъдат разположени в подземията на всички сгради. Всяка кула ще си има и летище за кацане на дронове.

Източник: GreenTech.bg