Изберете страница

Националното сдружение на общините в Българсия (НСОРБ) апелира за рестарт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Искането е формулирано след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов. Те договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет, съобщиха от ведомството.

Инициативата е подкрепа на искането на Камарата на строителите от края на месец април за връщане на държавната програма за саниране. Мотива е, че тя ще осигури 250 000 работни места. Именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

Според строителите и участниците в конферентната среща санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции в България. То е спечелило огромно доверие сред хората, удължавайки срока за експлоатация на старите жилищни блокове.

В момента в България има утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС, които покриват изискванията на въпросната програма, по данни на КСБ.

 

Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. – е 1854. През тази година пък се предвижда обновяването на близо 9000 жилища в 117 блока. Това става ясно от одобрен от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране.

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София – 56, следва Пловдив с 24, Сливен – 16, Добрич – 16 и Хасково – 10. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока. Последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

Източник:  www.stroitelstvoimoti.com