Изберете страница
Нови цветове и материали

Всеки, който сложи пастели в ръцете на дете, знае, че къщата е кутия с червен триъгълник върху нея. Въпреки това, скатните покриви вече не могат да бъдат представяни само с класическия червен цвят. Напротив – днес материали като глина, бетон, цинк, метал, фиброцимент или шисти могат да заместят традиционните покривни керемиди. Понякога се използват и фотоволтаични или слънчеви топлинни системи.

При ново строителство или цялостен ремонт е възможно да се помисли за покриване на покрива директно с големи панели. Трябва само ъгълът да е правилно избран. Това е възможно при наклон на покрива от 20°. Новите фотоволтаични системи могат да бъдат съчетани дори по цвят с фасадата на къщата. За тези, които искат много елегантен и индивидуален покрив, има възможност фотоволтаичните клетки да бъдат във формата на керемиди. По този начин дори покривните конструкции под ъгъл ще улавят последните слънчеви лъчи.

Скатният покрив като модерна, пета фасада

Покрив оформен като връх на шапчица отдавна вече не е обичайна гледка. Традиционно дълбоко изтеглените стрехи несъмнено са много практични, тъй като осигуряват сянка през лятото и предпазват при дъжд стената на къщата от влага. Всеки, който има градина, може да източи водата от улуците, за да я използва за напояване и дори да спести някакви разходи. Но през последните години покривните стрехи все по-често излизат от мода.

Трябва ли покривът да е плосък, за да бъде модерен? Новата тенденция в строителството е да разглеждаме покрива като „петата фасада“ на къщата. Ако фасадата и покривът са направени от едни и същи материали, те могат да се слеят. В резултат на това формират хармонична цялост с футуристичен облик.

Тъмни цветове и големи прозорци

Черните и антрацитни покривни покрития все още са на мода, но класическото червено също има своите привърженици.  На фокус при покривните прозорци са решенията за осветление с голяма площ и интелигентното сензорно управление на вентилацията. Тези, които не  харесват силно скосени покриви, все още могат да изберат скатния покрив. Сега има керемиди за скатни покриви с наклон от 8 градуса. Тези така наречените плоски керемиди, са специално разработени и дават сигурност при дъжд и буря.

Скатният покрив предлага много предимства и предава на имота индивидуалност. Необичайните форми на покрива и разнообразните покрития демонстрират на външния наблюдател архитектурния вкус на обитателите и проектантите, следователно покривът и неговият дизайн заслужават да получат  достатъчно внимание още във фазата на планиране.

 

Източник: Izolacii.eu