Изберете страница
Американски инженери разработиха технология, която съхранява топлина в строителните материали. 

Новата технология предвижда в строителните материали да бъдат вкарани микрокапсули, направени от полимери. При нагряване капсулите акумулират топлина и се топят. При охлаждане строителните материали би трябвало да освобождават натрупаната топлина, затопляйки обитателите на помещенията, изпълнявайки така ролята на „самодостатъчни батерии“.

Осъществяването на тази идея доскоро беше възпрепядствано от недостатъчната здравина на въпросните термични капсули. Сега американските учени предложиха те да бъдат произвеждани от ценосфери – частици, образувани в пепел, когато въглищата се изгарят в топлоелектрически централи. По този начин капсулите от ценосфери ще бъдат много по-огнеустойчиви. Очакванията са тази технология да доведе до постигане на по-добра енергийна ефективност на сградите, убедени са експертите.

По-рано международна група учени презентира създаването на чип, чрез който може да се акумулира слънчева енергия. Акумулираната слънчева енергия ще може да се съхранява до 18 години, което прави възможно създаването на самозареждащи се уреди.

В общи линии, технологията се основава на молекула от въглерод, водород и азот, която променя формата си при контакт със слънчева светлина. След това този изомер може да се съхранява в течно състояние за продължителен период от време. Проектираният от учените свръхтънък чип освобождава енергия.

Учените подчертават, че създадената затворена система работи без отделяне на емисии на въглероден диоксид.

 

Източник: stroiteli-bg.com