Изберете страница

Идеята за сгради с изобилно вертикално озеленяване – т. нар. „вертикална гора“ – не са нови. След като някои европейски архитекти реализираха първите подобни проекти в Европа, азиатските страни видяха в идеята отлична възможност да направят нещо по проблема с ужасно мръсния въздух в големите градове. Така се стигна до построяването на небостъргач с вертикална гора в Тайпе. Сега той е издигнат, почти готов и ще бъде открит през втората половина на 2021 г.

Разположена във финансовия квартал на столицата на Тайван, сградата с вертикална гора е създаден като „екосистема срещу глобалното затопляне и абсорбираща въглерод“. Небостъргачът ще включва приблизително 23 000 дървета, храсти и растения по етажите, балконите и терасите. Архитекти са изчислили, че 21-етажната сграда ще абсорбира около 130 тона въглерод годишно. Наречена „Тао Жу Ийн Юан“, сградата ще получи сертификат по програмата за устойчивост LEED.

На своите 21 етажа „Тао Жу Ийн Юан“ ще има луксозни апартаменти. Очаква се те да бъдат най-скъпите на квадратен метър в Тайпе. Създадена да имитира двойната спирална структура на ДНК, усукващата се форма на сградата разкрива зашеметяваща панорамна гледка към града от всеки етаж. Има по два апартамента на етаж и просторни открити частни тераси от по 165 квадратни метра. Всеки етаж е завъртян на 4,5 градуса по посока на часовниковата стрелка спрямо по-долния. Това води до 90-градусова разлика между партера и горното ниво.

Тъй като сеизмичната активност и тропическите тайфуни са често срещани в Тайван, архитектите са изградили „Тао Жу Ийн Юан“ чрез окачена структурна система и ферма на Вирендеел, за да осигурят висока устойчивост на земетресения и атмосферни влияния. За да отговори на златния LEED стандарт, енергийно ефективната сграда е обвита с двуслойна фасада и интегрира „комини“ за естествена вентилация, система за рециклиране на дъждовна вода, светодиодно осветление и слънчеви панели за генериране на възобновяема енергия.

„Сградата трябва да бъде своеобразна ода за Земята и да съществува съвместно с околната среда“, обясниха архитектите. „Поглъщащата въглерод сграда с вертикална гора несъмнено е най-задълбочената прогноза за сградите на бъдещите градове. „Тао Жу Ийн Юан“ прилага борбата с глобалното затопляне в практически действия, показва любов към природата и горите…“.

 

Източник: GreenTech.bg