Изберете страница

Първите сламени сгради са издигнати в Северна Америка и Европа около 1900-та година. През 80-те години сградата със слама е преоткрита в Германия. От 2006 г. балите са официално признати за строителен материал. Къщите от сламени бали се характеризират с балансиран климат в помещенията. Те могат да постигнат всеки стандарт за топлоизолация и имат добри противопожарни свойства. Професионално създадени, те са толкова издръжливи и безопасни, колкото конвенционалните постройки.

В баварския град Планкщетен е издигнат грубият строеж на най-голямата сграда с изолация от слама в Южна Германия. Манастирът в Планкщетен е изолиран с този естествен материал. В самото начало бенедиктински монаси от манастира в Планкщетен искат да направят нещо за опазване на климата и поръчват план на нова сграда, използваща иновативна сламена конструкция. Резултатът е триетажна 60-метрова сграда, изработена от сглобяеми рамки за стени, които са изолирани със слама. Фокусът се насочва извън регионалните граници към екологичното строителство със слама. Този иновативен начин на изграждане не само защитава климата и използва страничен продукт от селското стопанство, но и изгражда безопасни, многоетажни сгради. В сградата има стаи за гости и малка детска градина. Бароковият манастирски комплекс на бенедиктинското абатство е претърпял мащабни строителни дейности. Откакто е построен през 18-ти век, той е напълно реновиран.

Изискванията за защита на архитектурните паметници, от една страна, и аспектите на устойчивостта, от друга, поставят конкретни предизвикателства.Трябва да се запази очарованието на историческите манастирски сгради и да се отдаде справедливост към защитата на паметниците, като същевременно обновяването се извършва по енергийно ефективен и екологосъобразен начин. Фактът, че изкопаемите горива постепенно намаляват и че нарастващите енергийни разходи превръщат поддръжката на исторически сградни комплекси във финансов подвиг, е проблем на много институции – било то в държавата, църквата или социалните среди. Монасите разработват концепция, с която зеленият манастир може да се превърне в още по-добро място за живот и работа.

 

Източник: Izolacii.eu