Изберете страница

Citicape House на Sheppard Robson в Лондон ще има зелена стена с площ 3700 квадратни метра – най-голямата в Европа. Очаква се тя да е определяща стандарта за градско зелено развитие в града. Citicape House не само е проектиран да се превърне в петзвезден хотел, но и живата му стена ще абсорбира 8 тона замърсяване от въздуха годишно.

Хотелът, който се очаква да бъде завършен през 2024 г., ще разполага с 382 стаи, 3700 квадратни метра работно пространство, „небесен“ бар, места за срещи и събития, спа и ресторант на партера. На 11-ия етаж ще има и обществена зелена площ с безпрепятствен изглед към катедралата „Свети Павел“. Оттам зелената стена, състояща се от 400 000 растения, ще се увие около екстериора на сградата. Тя ще съдържа пространства със застрашени видове растения, които да растат необезпокоявани.

В допълнение към 8-те тона замърсен въздух, които ще бъдат улавяни от Citicape House всяка година, се предвижда и сградата да произвежда 6 тона кислород. Също така да понижава околната температура между 3 и 5 градуса по Целзий. Освен това стената ще улавя около 500 килограма опасни прахови частици всяка година. Освен очевидните предимства за качеството на въздуха, сградата ще вземе мерки за устойчиво функциониране. С  технологии като термопомпи въздух-въздух и системи за събиране на дъждовна вода, за да осигури напояване на живата стена.

Този проект е пример за политиката за екологично развитие на градовете. Тя е разработена с плана за „Ню Лондон“, насочена към насърчаване на бизнеса да даде приоритет на екологичното озеленяване с надпис „Urban Greening Factor“ (UGF). Citicape House ще надвиши необходимия UGF с повече от 45 пъти.

Източник: 1 към 1 в строителството