Изберете страница

Публикувано на: 30.09.2018 г.

Небостъргачът Bolueta Tower, разположен в района Болуета в Билбао, Испания, през пролетта стана най-високата сертифицирана пасивна сграда (Passivhaus) в света, след като надмина кулата Корнел в Ню Йорк. Това е жилищна сграда, която съдържа 171 апартамента. Сега Bolueta Tower бе отличена в конкурса Green Solution Awards 2018 за своята енергийна ефективност.

При строителството на сградата по системата на Passivhaus, е постигнато огромно подобрение в енергийната ефективност. В сградата, която е в съответствие с действащите нормативни актове и е с енергиен рейтинг A, намаляването на необходимата топлинна енергия ще достига 80% в сравнение с традиционните подобни сгради.

Този проект е пример за глобална устойчивост заради конструкцията си, която е традиционна. Сградата е построена с конвенционални материали като бетон за конструкцията, тухли, гипс и др. Друго предизвикателство е постигането на стнадарта Рassivhaus в мащаб XXL: Това означава, че много конструктивни въпроси е трябвало да бъдат преосмислени, за да станат жизнеспособни в сграда с такъв размер. Имало е моменти, в които повече от 125 души са работили едновременно по изолацията на небостъргача. Важна е и чудесната организация от строителната фирма Sukia.

Източник: izolacii.eu