Изберете страница

Най-високата енергийно ефективна ще бъде построена във Ванкувър, Канада.

Британското студио WKK Architects вече показа небостъргача Nelson Street 1075, който ще бъде в най-високата пасивна сграда в света.

Сградата е проектирана да бъде с изглед към парк Нелсън в квартал Уест Енд в града. Небостъргачът ще бъде висок 178 метра. Ще има 480 високо енергийно ефективни жилищни единици.

Проектът е съвместна работа на WKK Architects с IBI Group за Henson Developments. Има за задача да покаже, че съвременната високоетажна архитектура може да бъде изградена по-устойчиво и да отговаря на високите стандарти за пасивна сграда.

Това ще бъде постигнато предимно чрез високи нива на изолация, херметичност и използване на механична вентилация на цялата конструкция.

„Вече е известно, че Ванкувър е едно от най-хубавите места за живот в света“, обясни Том Райт, съосновател на WKK Architects. „Управленските органи на града също имат високи стремежи да го превърнат в най-устойчивия град на земята“, каза той.

„Вярваме, че новият небостъргач ще се превърне в повратна точка за високите сгради в градовете по света и очакваме голям интерес към проекта по време на неговото изграждане и по-късно.“, коментира още той.

След като бъде завършена Nelson Street 1075 ще измести от настоящата първа позиция 28-етажната жилищна сграда в Билбао, Испания Bolueta, която е с височина 88 метра и ще стане най-високата енергийно ефективна сграда в света.

Небостъргачът ще се отличава с извитата си форма. На основната лицева фасада ще нима две вертикални „ленти“ от вълнообразна зелена облицовка.

Характерната вълнообразна форма на небостъргача е разработена да оспори схващането, че енергийно ефективните сгради трябва да имат основни квадратни форми.

„Това символизира ново начало и надежда към устойчиво бъдеще, където интересните сгради от архитектурна гледна точка все още са изпълними“, казва още Райт.

За да се постигне стандартът за пасивна сграда е необходимо да се използват 40% високоефективни тройни стъкла и 60% супер изолирана стена. Това намалява топлинните загуби през фасадата на сградата до минимум.

За новата сграда ще бъдат ползвани две нискоенергийни вентилационни системи за възстановяване на топлината. Те ще доставят чист въздух до всички апартаменти, като същевременно възпрепятстват неприятни течения. Системата ще възстанови топлинната енергия от изчерпания остарял въздух и ще я използва повторно за отопление на влизащия чист въздух.

Подробности за интериорния дизайн на небостъргача не са показани. Очаква се 480-те жилищни единици да включват 50 жилища под наем и 328 апартамента.

Плановете за строителство са официално одобрени от градския съвет на Ванкувър на публично изслушване през юни 2020 г.

 

Източник: stroiteli-bg.com