Изберете страница
Има дефицит на качествени имоти на добра локация.

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена в София достигна 1926 евро на квадрат, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените на жилищата освен от района, в който се намират, зависят и от типа строителство.
На второ място по цени след тухлените жилища са апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София средната цена на тези апартаменти доближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са около 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички реализирани сделки, а не само новото строителство. В рамките на една година ръстът на цените на имотите в столицата в някои квартали е между 20 и над 30 на сто в зависимост от типа строителство.

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища.

Те представляват 62% от сключените сделки. На второ място са панелките. Апартаментите в сгради, построени по технологията едроплощен кофраж, имат значително по-малък дял от реализираните сделки, а сред причините за това е ограниченото предлагане на пазара. По типа на имота – най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. 38 на сто от реализираните сделки са с двустайни жилища, а 25 на сто – с тристайни.

Все повече купувачи избират имоти, които са напълно завършени и дори обзаведени, казват брокери. Това вдига средната цена на квадратен метър на реализираните сделки. Плюсът за купувачите е, че виждат крайната цена на апартамента. Ако купят жилище, в което тепърва трябва да правят довършителни работи, няма как да знаят какви ще бъдат допълнителните разходи преди да се нанесат в новия си дом. Освен това при покупката на напълно завършен имот не губят време за ремонти. Инвеститорите също предпочитат да продават завършени жилища, защото получават за тях по-висока цена.

Тенденцията за повишаване на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите да придобият нов дом. Но заради повишените разходи за издръжка на живота купувачите правят по-прецизни сметки дали имат достатъчно високи доходи, с които да изплащат ипотечен кредит. В резултат пазарът на имоти се движи предимно от хора с високи доходи. Те са готови да платят висока цена за жилище, което отговаря на всичките им изисквания. Затова на пазара има дефицит на качествени имоти на добра локация.

 

Източник: trud.bg