Изберете страница

Световният архитектурен конкурс Wienerberger Brick Award за девета поредна година отличи най-креативните и дръзки архитектурни концепции. Събитието бе посветено на висококачествената керамична архитектура. Архитекти от цял свят показаха своите иновативни концепции с керамични материали: 644 проекта от 55 държави и 520 архитекта участваха в конкурса. Поради пандемията от коронавирус, за първи път конкурсът Wienerberger Brick Award 2020 беше достъпен за всички, чрез онлайн лайвстрийм.

Модерният и динамичен свят, в който живеем, постоянно налага разнообразни промени и в сферата на архитектурата. Затова индустрията трябва да бъде бързо и лесно адаптивна към нов дизайн, материали и разнообразни технически приложения. Енерго-ефективното строителство и тенденциите към рециклиране, са едни от главните направления, на които днешната архитектура обръща значително внимание.

Затова, конкурсът Wienerberger Brick Award предостави за пореден път възможност на архитекти от цял свят да споделят своите иновативни концепции с керамични тухли.

„Целта на конкурса е да вдъхновява, да споделя концептуални дизайни и да търси нови и дръзки начини на строителство. 2020-та година отбеляза деветия пореден път, в който Винербергер представя този интернационален конкурс. За тазгодишното издание, Wienerberger Brick Award достигна рекордни цифри – 644 проекта, 55 държави, 520 архитекта!“ – заяви Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), CEO Винербергер.

Конкурсът Wienerberger Brick Award 20 раздаде награди в пет категории, един Голям Приз и една Специална Награда на обща стойност от 29,500 €. Категориите в конкурса бяха:

  • “Feeling at home” (11 финалиста)
  • „Living together” (10 финалиста)
  • “Working together” (9 финалиста)
  • “Sharing public Spaces” (11 финалиста)
  • “Building outside the box” (9 финалиста)

Жури в състав от пет члена, международно признати имена в архитектурата, отличи най-добрите проекти в посочените категории.

 

Победителите:

В деветото издание на конкурса имаше проект, който се отличи от всички останали и взе не само Гранд Приза, но и наградата в категория „Sharing Public Spaces”. Това бе проектът на Университета в Силезия, Факултет по радио и телевизия с архитекти BAAS arquitectura, (Испания); Grupa 5 architekci (Полша) и Maleccy biuro projektowe (Полша).

Победителят в категорията „Living together” е устойчивият проект Prototype Village House” на Рафи Сегал (Rafi Segal) и екип от работилници на Масачузетския Технологичен Институт (МТИ).

„Iturbide Studio“ на архитект Тайер Маурисио (Taller Mauricio) и архитект Роша Габриела Карийо (Rocha Gabriela Carillo) (Мексико) е проектът, който спечели наградата в категория “Feeling at home”.

В категорията „Working together” журито избра за победител проектът на Градския Архив в Делфт, Холандия на Office Winhov (Холандия) и Gottlieb Paludan Architects (Дания).

Библиотеката Maya Somaiya от Sameep Padora & Associates, Индия, бе наградена от журито като победител в най-иновативната категория на конкурса „Building outside the box”, като проектът който има всичко, което изисква тази категория.

За подробна информация за всеки един от наградените проекти посете: www.brickaward.com.

 

Източник: ВИНЕРБЕРГЕР ЕООД