Изберете страница

Шведската фирма Street Monkey Architects представи нови сглобяеми модулни къщи Йоребро, Швеция. Проектът е базиран на подобна конструкция край Стокхолм, която е изградена въз основа принципите на “пасивната къща”. Но тя е проектирана и така, че да се вписва добре в градската обстановка. Еднофамилните къщи са проектирани за максимална енергийна ефективност и насърчаване на начин на живот с по-малък въглероден отпечатък.

Всеки дом е изграден с помощта на шест фабрично произведени сглобяеми модула. Те пристигат на строителната площадка вече комплектовани с готови стени, бани, кухни и довършителни материали. На място биват сглобени, а шевовете между модулите се завършват, за да се придаде завършен вид на конструкцията.

Дизайнерите са повдигнали покривите, за да могат по-добре да оформят облика на сградите и да позволят на домовете да се “изправят срещу” някои от по-високите сгради на квартала. Фасадите са изработени от комбинация от дърво, стомана и мазилка.

Материалите, използвани за фасадите, зависят от ориентацията. Тези, обърнати на изток или на запад, са с бяла мазилка. Онези, които гледат на север или на юг, са от тъмно-сребриста стомана или стомана с дървена решетка. В резултат, редът от модулни къщи представя три различни версии на един и същи дом от 150 квадратни метра и осигурява усещане за индивидуалност на обиталищата, без да се губи общата визуална единност на редицата.

Акцентът на домовете в Йоребро е използването на слънчеви панели. Тяхното поставяне също зависи от ориентацията на конкретната къща. Тъй като соларните панели са проектирани да гледат на юг, архитектите са вградили в домовете уникален тип покрив, съчетаващ добър външен вид с практичност. Къщите, които са обърнати на изток-запад, имат покриви с дървени “зъби” с персонализирани ригели и 45-градусов наклон за панелите. Другите домове, с фасади по оста север-юг, имат асиметрични, огледални покриви.

Източник: GreenTech.bg