Изберете страница

През 2019 г. се планира откриването на най-голямата система за обществен транспорт в света –  проектът за обществен транспорт в Риад (RPTP), ново предизвикателство сред предизвикателствата на Саудитска Арабия. Проектът e поверен на три големи консорциуми от строителния свят, един от които ръководен от италианския Salini-Impregilo.

Един от двата емблематични проекта, поверени на Salini-Impregilo, се отнася до изграждането на метростанция Qasr Al Hokm, линия 3, за която са използвани решения на Mapei и Polyglass: шлицови стени, анкери и система за хидроизолация.

 

 

ОСОБЕНОСТИ НА ПРОЕКТА И ИЗБОР ПРОДУКТИ МАПЕИ

Mapei участва в този строителен обект още по време на фазата на проектиране. Интервенцията на Mapei се изразява в няколко нелесни за разрешаване проблеми: подземните станции са под вода – с най-дълбоко ниво на дълбочина 36-40 м, също така водата е замърсена и с високо ниво на соленост. Станциите на линия 3 са планирани в райони на града с особено натоварен трафик и поради това е необходимо изграждането на шлицови стени. Стените и фундаментните плочи е необходимо да бъдат анкерирани.

Mapei се включи в реализацията на строителния проект още по време на фазата на проектиране. Техническите служби на компанията работиха в тясно сътрудничество с дизайнерския екип Salini Impregilo и Larsen & Toubro, за да разработят хидроизолационна система, която да отговаря на всички конкретни изисквания и която може да се използва директно на място.

Новата мрежа за метро в Рияд, която ще бъде открита през 2019 г., ще се състои от 6 линии с обща дължина 176 километра и 85 станции, при обща стойност на разходите над 22 милиарда долара.

MAPEPLAN TU S е мембрана в  оранжев сигнален цвят и се използва за хидроизолацията на тунели и подземни конструкции. Продуктът принадлежи към линията MAPEPLAN, произведена от Polyglass, компания на Mapei Group: синтетична PVC-P мембрана за хидроизолация, която благодарение на изключителната технология “multi-extrusion coating” предлага дълготрайност, отлична обработваемост и заваряване.

Системата от двойни пластове MAPEPLAN TU S е монтирана около конструкцията и е разделена на отделения с IDROSTOP PVC BEC ME 32T waterstop (на разположение само в Обединените арабски емирства) на всеки 200 m2. Хидроизолационната система също така включи IDROSTOP MULTI с диаметър 11 mm. Последните са PVC-Р тръби, използвани за уплътняване и хидроизолация на строителни фуги чрез инжектиране на фуги или смоли. В този случай се използва MICROCEM 8000, микрохидравлично свързващо вещество с поцоланово действие за консолидиране и хидроизолация на почвите чрез впръскване на циментови смеси.

Също така беше необходимо да се разработи система, която да позволи поправката на мембраната в случай на повреда: за решаване на този проблем е реализирана система, състояща се от двоен слой от MAPEPLAN TU S и MAPEPLAN PVC PROTECTION 15.

Двата слоя бяха заварени към ръбовете на отделенията, за да се даде възможност за инжектиране между двата слоя в случай на теч. За да се улесни тази операция, са поставени MAPEPLAN INJECTION VALVES, 5 за всяко отделение.

Във вътрешността е инжектиран трикомпонентния хидрофилен гел за хидроизолация на подземни конструкции MAPEGEL UTT SYSTEM, за уплътняване на отделението. Тази смола се превръща в гел и след това се раздува, когато влезе в контакт с вода, като по този начин държи водата вън от конструкцията.

Анкерите преминават през укрепителните стени и плочата. Намирането на най-подходящата хидроизолационна система се оказва голямо предизвикателство.

След внимателно проучване  се намира цялостно решение за обработка и водоустойчивост на анкерите: около тях са направени “втулки”, като се използва мембраната MAPEPLAN TU S, които се  запълват до една трета с MAPEGELL UTT SYSTEM. След това гелът и втулките са капсулирани с PLANIGROUT 300 ME PCT, еднокомпонентен флуиден разтвор за дълбоко третиране на анкери (наличен само в Обединените арабски емирства).

Продуктите, препоръчани от Mapei, са използвани за справяне с много предизвикателства, свързани с интервенциите в метрото в Рияд: широкият избор на системи, способни да отговорят на много сложни проблеми с хидроизолацията, ни позволи да изберем най-подходящите продукти.

Източник: МАПЕИ БЪЛГАРИЯ ЕООД