Изберете страница
Крупни инвеститори от Силициевата долина закупиха 220 000 декара земя в Калифорния.

За сравнение, площта на Сан Франциско е два пъти по-малка. Голямата цел е да се построи нов град – утопия, който да се превърне в дом на десетки хиляди души, като се захранва изцяло с възобновяема енергия. 

Началото на проекта е стародавна идея, започнала преди 5 години, когато дружеството започва изкупуването на земя в района на воеднновъздушната база Травис до Феърфийлд. Тогава инвестицията възлиза на близо 800 милиона долара. Новият град ще бъде изцяло дигитализиран, включително и обществената транспортна мрежа. Разбира се, проектът е изпълнен с редица предизвикателства някои, от които са изваждането на необходимите разрешения и справянето със засушаването, което е характерно за района.

Новият заплануван град не е първият, който е замислен. Правени са няколко опита за изграждането на град – утопия, но нито един до сега не е бил с подобни мащаби, а повечете са приключвали неуспешно.           
Военни и разузнаването в САЩ са скептични към проекта и го заливат с проверки. Мотивите са им, че закупената земя, върху която трябва да се издигне градът – чудо е в близост до една от най-важните им военни бази, а зад проекта, според тях, стоят чужди интереси.

От компанията отговор не закъснява и обясняват, че инвеститорите се контролират от граждани на САЩ и получават 97% от капитала си от американски инвеститори, а останалата част от британски и ирландски граждани.

 

Източник: stroiteli-bg.com