Изберете страница

Градски блок точно зад индустриалната брегова линия в Челси е типичен пример за градските топлинни острови в САЩ. Почти цялата територия е покрита от сгради и тротоари. Има клуб за подрастващи в единия край и празен парцел в другия. Десет многофамилни сгради с паркоместа зад блоковете запълват средата.

Струва си да се обърне внимание на тази за някои невзрачна част от най-малкия град в щата.

Може да се превърне в образец, тъй като общините се борят с все по-дълги, по-интензивни топли сезони и горещи вълни.

Проектът Cool Block предоставя на района почти всички видове инструменти за борба с топлината, използвани в цялата страна. Засадени са 47 нови дървета като бряст, ябълка и череша . Тротоарите се разделят, за да се добавят саксии с цветя, порести павета или бял бетон. Тъмният асфалт ще бъде заменен със сив. Провежда се и конкурс за дизайн за най-добрия начин за озеленяване и охлаждане на свободния парцел.

Охлаждането на един градски блок може да не звучи като ефективен начин за справяне с изменението на климата, но Мария Белен Пауър от базираната в Челси екологична група Green Roots казва, че трябва да се започне от малките неща.

„Това наистина е подход, който прилагаме в много от нашите проекти“, казва Пауър, асоцииран изпълнителен директор на Green Roots. „Стартираме с малки мащаби и гарантираме, че можем да възпроизведем тези модели, за да имат наистина много по-широко въздействие“.

Green Roots си сътрудничи с града и изследователи от Бостънския университет. Екипът на университета помогна при избора на блока. Те започнаха работа миналото лято, поставяйки температурни сензори на дървета и покриви около Челси.

Всички 2,5 квадратни мили от града се считат за топлинен остров.

Това означава, че жителите са изложени на по-голям риск от астма и други белодробни заболявания, сърдечни заболявания и инсулт, рискове, които само ще се влошат с изменението на климата. Но проучването на университета показва, че не всички блокове представляват еднакви заплахи. Температурите в блокове като този могат да бъдат със седем градуса по-високи, отколкото в по-малко задушените райони на града.

„Чувството е доста потискащо“, казва Мадлен Скамел, доцент в катедрата по обществено здраве на Бостънския университет. „Обиколих всяка улица в града и това са две от най-горещите улици.“

„Идентифицирахме най-горещия блок, който бихме могли, където има много хора, които вероятно ще бъдат засегнати от жегата“, казва Шамел.

Екипът на Шамел планира да наблюдава температурните промени през топлите сезони през следващите няколко години, за да измери въздействието на пилотния модел Cool Block. Някои жители казват, че благодарение на дърветата вече средата е по-красива, но всъщност са дългосрочна инвестиция за наличие на сянка. Белият покрив и новата настилка биха могли да помогнат за незабавно охлаждане на района.

Директорът на жилищното и обществено развитие на Челси, Алекс Трейн, казва, че белият покрив на градско основно училище е понижил повърхностната температура с 20 градуса, а температурата на околния въздух е паднала със седем до 10 градуса през лятото.

„Ползите за здравето и околната среда са огромни“, казва Трейн.

Цената на белия покрив на клуба за подрастващи, възстановяването на пътя и тротоара, ъгловите насаждения, дърветата и създаването на парк в празния парцел ще възлезе на приблизително 350 000 долара. Повечето от тях ще идват от държавна помощ.

Други градове правят части от този проект. Финикс обеща да засади 100 дървета до 2030 г. и да боядиса улиците в сиво. Филаделфия изисква хладни (отразяващи) покриви, често бели, при ново строителство. Проектите, предлагащи разпръскване на вода под формата на мъгла, са начин за охлаждане на жителите във Ванкувър и Ню Йорк.

Трейн казва, че включването на всички тези елементи в един общ плaн ще умножи въздействието.

„Това, което открихме, е че всяка от тези интервенции поотделно не е толкова ефективна, колкото би могла да бъде, ако се прилагат всички заедно“, каза той.

Експертите предлагат предпазни мерки. Ариан Мидел, която изучава въздействието на градската топлина в Щатския университет в Аризона, казва, че може да е трудно да се измери кои стратегии имат най-голямо въздействие, когато се припокриват, както в пилотния модел Cool Block. И правенето на някои промени на същата улица може да няма смисъл. Например светлите тротоари са по-хладни, защото отразяват слънчевите лъчи. Те не са полезни под сенчести дървета.

„Някои от стратегиите са трудни за комбиниране“, казва Мидел. „Трябва да помислите как умно да ги комбинирате, така че да могат да работят заедно, а не едната за сметка на другата.“

Но Мидел казва, че има смисъл да се започне с малко и да се фокусират ресурси върху най-горещите райони на града. Хуан Декле-Барето от The Union of Concerned Scientists казва, че районите с ниски доходи като Челси, където жителите не винаги имат средства да си купят климатик или да плащат по-висока сметка за ток, трябва да бъдат приоритет.

„По-богатите хора от населението, които карат коли с климатик до климатизирани офиси, няма да се нуждаят толкова от предимствата на охлаждането, колкото хората, които карат колело или ходят пеша, или с автобус до работа“, казва Декле-Барето, старши социолог в областта на климата.

Декле-Барето казва, че извършването на промени в един блок може да е по-лесно, защото има по-малко политически пречки.

А възвръщаемостта на похарчените долари ще бъде най-голяма в гъсто населените квартали, като Челси, където охлаждащите ефекти ще достигнат до повече хора.

За да проследят резултатите от проекта, той предлага да се наблюдават обажданията до 911, за да се види дали има по-малко агресия сред жителите, съответно по-малко проблеми с психичното здраве, по-малко инфаркти и инсулти или от другите заболявания, свързани с топлината.

Green Roots кандидатства за субсидия, за да може да плаща на жителите с ниски доходи да поливат дърветата. Това се налага поради неблагополучните минали опити за засаждане на дървета, които не оцеляха. Много жители на Челси работят на две или три работни места и според Трейн, трябва да бъдат компенсирани за тази допълнителна задача.

Ръководителите на проекта Cool Block смятат, че вече не става въпрос за предотвратяване на климатичните промени. Става дума за защита на най-уязвимите общности.

Същият ефект се постига и чрез създаването на зелени покриви. Затова общините трябва да разработят подходящи схеми за стимулиране на създаването и поддържането на зелени покриви в гъсто населените градски зони.

 

Източник: wbur.org