Изберете страница

Тази еднофамилна къща в Юта, САЩ, е сертифицирана по най-високата степен LEED Gold за екологичност и енергийна ефективност. Построена е от Sparano + Mooney Architecture за клиенти, търсещи идеалния планински дом в Парк Сити, Юта. Работейки в синхрон с дизайнера на интериора Джули Чахин и клиентите, които имат ясна представа за това, което искат, архитектите създават едно устойчиво и съвременно жилище, което е в сихрон с пейзажа навън.

Разположена на голяма надморска височина с изглед към Парк Сити и Зимния олимпийски парк в щата Юта, двуетажната къща е проектирана със специален подход към ландшафта. Специфичното за сградата разделяне на общите от частните зони е продиктувано от съществуващата топография. Външните тераси предлагат безпрепятствена връзка с пространството наоколо с непосредствен достъп от главния хол, а достъпният зелен покрив, засаден с местни растения, изолира къщата в суровия планински климат и предлага гледка към близкото голф игрище.

За да свържат дома с планинската среда, архитектите са използвали природни материали като кедрово дърво, стъкло и плоскости от бетон. „Избрахме ги, вдъхновени от стремежа ни към прозрачност, минимализъм и спокойствие, казват архитектите. „Архитектурата и интериорът говорят на един и същ език – детайлите, цветовите схеми и произведенията на изкуството – всичко се връзва перфектно с архитектурата.“

Сертифицираната с най-високата степен на устойчивост LEED Gold къща, разположена на площ от 5500 кв. м., черпи възобновяема енергия от термопомпа в земята и има много ниско енергийно потребление благодарение на използваните при строежа високоефективни, енергийно спестяващи строителни системи. Пасивната слънчева ориентация също така помага на дома да е хладен през летните месеци и да запазва топлината и достъпа до естествена светлина през зимата.

 

Източник: izolacii.eu