Изберете страница
В Дания построиха къща от земеделски отпадъци

Датската фирма Een til Een е разработила процес, който превръща селскостопанските отпадъци (включително трева, слама и водорасли) в сурови строителни материали. Построена от такива материали, една къща би имала почти нулево въздействие върху околната среда. Наричат това още „Биологичната къща“.

Проектът е подкрепен от датското Министерство на околната среда чрез програмата му за екологично строителство. Първата къща от такива материали е построена тайно за новия екопарк “Biotope” в Мидълтарт, Дания. Устойчивостта в него е водещ фактор на всички етапи, а проектирането е извършено чрез усъвършенствани дигитални производствени технологии.

Архитектите са взели различни селскостопански “остатъци” за направата на строителните материали за проекта. Купища окосена трева, слама и морски водорасли – все неща, които при нормални обстоятелства биха били изгорени или изхвърлени – са преработени в суровини, които да бъдат използвани за строителството на дома. Продуктите не само са впрегнати в повторно използване, но е избегнато и вредното въздействие върху околната среда от изгарянето им.

Сложната облицовка на дома е избрана рзаради влечатляващите си екологични характеристики. Устойчиво добирата дървесина се третира чрез загряване и промазване с импрегнираща течност, която „полимеризира клетъчната стена на дървото”. Този иновативен процес е разработен в Норвегия. Той превръща парчета иглолистна дървесина в дълготрайни панели, идеални за изграждане на домове. В случая сребристосивото облицовка ще образува „патина“ с течение на времето, което ще придаде на къщата красив “селски” вид.

Процесът на изграждане на дома е замислен за минимално въздействие върху терена. Вместо да се изгражда върху типична бетонна основа, домът е бил построен върху винтови пилоти. Това позволява домът лесно да се деконструира и да се премести, без да уврежда терена.

Източник: www.greentech.bg