Изберете страница

Коркът намира все по-широко разпространение и приложение в архитектурата. Коркът отдавна се използва в сградите, но най-често невидимо като изолационен елемент, залепен под пода и завит зад стени. Благодарение на иновативна група архитекти, ангажирани с проучване на възможностите на материала, коркът намира по-голяма популярност като архитектурен елемент.

Студио Rundzwei е архитектурната фирма зад Cork House, еднофамилна къща облечена изцяло в корк. Работейки в квартал с традиционни къщи, архитектите от Rundzwei искаха нещо съвременно и уникално. Вдъхновени от скулптурните си възможности, дизайнерите се обърнаха към корка. Основателят Андреас Рейг обяснява: „Като направят покрива и фасадата с еднакъв материал, той изглежда монолитен, като че ли е издълбан от корк.“

Материалът не само носи визуална привлекателност, но има и много други предимства. „Бях изумен как се чувства и мирише“, казва Рейг. „Когато вали, той променя цвета си създавайки различни ефекти в различни метеорологични условия.“ След като са достатъчно узрели (на възраст около 25 години), корковите дървета могат да се обработват на всеки девет години за целия живот на дървото, което може да бъде приблизително 250 години. Това позволява материалът да се възстанови естествено. Веднъж на място, коркът предлага акустична и метеорологична изолация и естествена пароизолация. „Това е перфектно устойчив материал“, казва другият основател на Rundzwei Марк Дюфур-Феронс.

Коркът е устойчив, олекотен и е изключително оформен.

Дизайнерите на мебели също се обръщат към корка. Братята Campana, например наскоро проектираха линия от столове и шкафове направени почти изцяло с корк. И това лято Kasmin в Ню Йорк показва нова колекция от творби на британския дизайнер Джаспър Морисън изработен изцяло от корк.

Португалската компания Amorim, основен производител на корк, счита екологичния принос на корка за още по-важен фактор. „Устойчивостта на корка надхвърля това, че ние не изсичаме дърветата“, казва един от директорите на компанията Карлос де Хесус, като посочва, че гори, които доставят корк, помагат за управление на водните цикли в иначе сухите климатични условия, увеличаване на биологичното разнообразие и осигуряване на работни места в селското стопанство. Позовавайки се на подовото покритие, използвано в Fallingwater, Де Хесус казва: „Франк Лойд Райт наистина беше на път към нещо.“

Източник: 1 КЪМ 1 В СТРОИТЕЛСТВОТО