Изберете страница

Фондация Ставрос Ниархос е създадена през 1996 г. в чест на гръцкия корабен магнат Ставрос Ниархос. Дълги години фондацията планира как да дари средства в помощ на Националната библиотека и Националната опера на Гърция. През 2006 г. се взема решениe да се построи един комплекс – Културен център Ставрос Ниархос, който да приюти двете институции. Съвместно с гръцките власти се избира място за тази сграда. Фондацията възлага проекта на известния италиански архитект Ренцо Пиано. Едни от най-прочутите му сгради са Център „Georges Pompidou” в Париж, Франция и все още най-високата сграда в Европа – небостъргачът „The Shard” в Лондон и други.

Комплексът Културен център Ставрос Ниархос се намира в Атина, в квартал Калитеа и обединява парк, библиотека и театър. Различните функции и програми са организирани около централно пространство за събиране на хора, вдъхновено от агората на древна Гърция. Изграден е изкуствен хълм, замислен като естествена връзка на града с морето. Библиотеката е изградена на по-ниско ниво, а операта се издига на по-високо. Идеята на арх. Ренцо Пиано за ефирния покрив е наподобяване на „летящ килим“. Несъмнено тази сграда изпъква с архитектурното и конструктивното си решение. Участието на ФИБРАН в това уникално съоръжение се състои в: общо 14 000 m3 или приблизително 200 000 m2 вложени топлоизолационни продукти.

Благодарение на съвместните усилия на техническия и търговския екип на ФИБРАН и представените обосновани технически и търговски конкурентни решения, компанията се превръща в основен доставчик на изолационни продукти. Освен основните продукти, собствено производство, ФИБРАН доставя на обекта и редица други съпътстващи материали като EPS, гипсокартон, крепежни елементи и сухи строителни смеси.

Главните продукти и техните приложения на основния обем от доставки са следните:

FIBRAN geoпродукти от каменна минерална вата

FIBRAN geo – каменна минерална вата с плътности 40, 50, 75, 80 и 100 kg/m3, с приложения в сухо строителство, преграждни стени и окачени тавани;

FIBRAN geo – каменна минерална вата с плътност 75 kg/m3 със стъклофибърен воал от едната или от двете страни на плочата, с приложение в сухо строителство и перфорирани окачени тавани, с основна цел шумопоглъщане;

FIBRAN geo – каменна минерална вата с плътност 150 kg/m3, с основно приложение за противопожарни бариери;

FIBRAN geo – каменна минерална вата ВР 30 и ВР 40, високоякостни продукти с якост на натиск при 10% деформация 30 кРа или 40 кРа, с приложение в плаващи подове и основна цел шумопоглъщане и изолация;

FIBRAN geo – каменна минерална вата на ролки с плътност 65 kg/m3 и висока работна температура, с основно приложение при изолирането на въздуховоди, охладителни системи и стоманобетонни елементи.

 

FIBRAN xpsпродукти от екструдиран пенополистирен

FIBRAN xps MAESTRO – приложени при външни стени; дилатационни фуги и в други стандартни приложения;

FIBRAN xps ETICS BT – елементи;

FIBRAN xps GROOVED BT – с по-широки от обикновените канали на стандартния материал;

FIBRAN xps 300-L – по зелени или стандратни плоски покриви, в основи;

FIBRAN xps 400-L – приземни етажи;

FIBRAN xps 500L – приземни етажи с изисквания за голямо натоварване

FIBRAN xps 700-L – приземни етажи с изисквания за изключително големи натоварвания;

FIBRAN xps INCLINE 700-L – за изграждане на наклони с изисквания за изключително големи натоварвания и съоръжения за съхранение на вода.

Тази сграда е първата обществена сграда в Гърция, покриваща един от най-високите класове LEED сертификация – платинен LEED сертификат. Безспорно за това е допринесъл и фактът, че избраните и вложени изолационни материали са местни, произведени в Гърция. Това допълнително повишава оценката при сертифициране.

 

Източник: ФИБРАН БЪЛГАРИЯ АД