Изберете страница

Британската столица Лондон е известна със своите небостъргачи, в които се помещават офисите на водещи юридически кантори, консултантски фирми и компании от финансовия сектор.

Но освен важното си бизнес предназначение високите сгради са и неразделна част от облика на столицата. Най-големият град на острова не би бил толкова забележителен бeз Сhееѕе Grаtеr (“Peндeтo зa cиpeнe”), Ghеrkіn (“Kopнишoнa”), Тhе Ѕhаrd (“Πapчeтo cтъĸлo”), Wаlkіе Таlkіе (“Уoĸи Toĸи”) и дp.

Cĸopo ĸъм тяx мoжe дa ce пpиcъeдини и Тhе Тulір (“Лaлeтo”) – 305-мeтpoвa ĸyлa зa нaблюдeниe, ĸoятo щe e нaй-виcoĸaтa cгpaда в Лoндoнcĸoтo cити и eднa oт нaй-виcoĸитe нa Ocтpoвa.

Концепцията е за наблюдателна кула, която ще бъде новата културна атракция на района. Същевременно тя ще е уникално образователно съоръжение, което ще осигурява „безпрецедентна“ 360-градусова гледка към Лондон.

 

Вдъхновената от природата сграда ще бъде търси висок рейтинг за устойчивост – BREEAM статус „Отличен“. Тя ще бъде захранвана от интегрирани фотоволтаични клетки, както и енергийни технологии „с нулево горене“.

Кулата „Лалето“ ще се издигне на височина от около 300 метра и ще бъде изградена от шахта от високоякостен бетон. Ще има палуби за наблюдение на различни нива, всяка със стоманена рамка.

Ключов елемент от дизайна е класната стая „на нивото на небето“, в която ще има „до 20 000 безплатни места годишно за държавните ученици в Лондон“. Жителите на града и туристите също ще могат да се наслаждават на наблюдателните галерии, свързани с небесни мостове и вътрешни стъклени пързалки. Сградата ще предостави на посетителите възможност да се возят на стъклени гондоли навън. Преживяването ще бъде допълнено от интерактивни материали и приятно поднесена информация за историята на Лондон, както и ресторант и „небесен“ бар.

 

На партерното ниво Лалето ще има мини-парк с площ 140 квадратни метра, заедно с двуетажен павилион за посетителите с публично достъпен зелен покрив и две зелени стени. Предвидена е и изобилна зеленина около кулата.

Ако предложението за „Лалето“ бъде одобрено, строителството й може да започне през 2020 г. Завършването ще се очаква през 2025 г.

По материали на: GreenTech.bg