Изберете страница
Камарата на строителите в България (КСБ) е получила неофицално информация, че обмисляната вече няколко месеца индексация на строителните договори заради поскъпването на материалите, ще бъде с таван, което според тях напълно я обезсмисля.

Това се казва в остра позиция на КСБ.

Строителният бранш изразява тревога, че въпреки неколкомесечните обсъждания окончателно решение все още липсва. „Драстично закъснява индексацията на договорите с публични възложители. Получавахме разбиране и обещания и от служебното правителство, и от настоящото редовно, но резултат няма вече дълги месеци“, се казва в позицията.

КСБ коментира още, че данните за състоянието на бранша вече е тревожно. За първи път от години има спад на строителната продукция. Освен това редица договори в изпълнение на европейски програми са спрени, защото поскъпването на материалите вече не позволява на строителите да се вместят в бюджетите на всеки проект.

Категорично неприемливо е на индексацията да се слага таван, каквато неофициална информация достига до нас. Това, на практика, я обезсмисля. И не съответства нито на поскъпването на материалите, нито на инфлацията. Индексацията трябва да е адекватна. В противен случай фирмите няма да могат да покрият направените разходи по поскъпналите дейности. Недопустимо е с политически цели да се уронва доброто име на професията. Нанасят се тежки имиджови щети, които имат своя негативен ефект и върху компаниите, и върху заетите в тях стотици хиляди честни и работливи български граждани. Ние сме българските строители и не можем да позволим подобно убийствено за отрасъла отношение“, завършва позицията.

В нея се апелира още за разрешаването на проблемите на отрасъла да не става заложник на политически игри. „Категорично подкрепяме справедливите искания на колегите от Българска браншова камара “Пътища” и протеста им с настояване държавата да се разплати с фирмите за възложените и извършени дейности“, пише в позицията.

 

Източник: stroiteli-bg.com