Изберете страница
Само преди няколко месеца в Португалия бе извършена първата сделка за закупуване на имот – тристаен апартамент с криптовалута.

Тази сделка обаче сякаш остана незабелязана, въпреки усилията и създаването на цял регламент, по който да се осъществява покупко – продажбата с криптовалутата.

Стойността на имота бе 3 биткойна или 110 хиляди евро. Сделката бе наблюдавана от близо от президентът на Нотариалната камара на Португалия – Хорхе Силва и главният технологичен директор в португалска компания за недвижими имоти, която посредничи при продажбата.

За да се завършат транзакциите по подобен вид сделки, властите работят цяла година, въпреки, че самият процес на плащане трае едва няколко минути. Процедурите включват съгласуване и дискусии, провеждани между португалските данъчни и финансови власти, както и нотариуси, за да бъде договорено как точно да се приключат трансакциите за имоти, заплащани изцяло с криптовалути.

Португалия е сред страните, които нямат данъци върху капиталовите печалби за криптовалути, което я превръща в рай за крипто инвеститорите.

Още в първата половина на годината се разпространяват насоки към нотариусите за процедурите към криптотрансакциите, без да е необходимо да се конвертират в евро, както бе в самото начало.

В повечето страни липсват ресурси за осъществяването на подобен вид сделки, поради невъзможността да се направи оценка на данъчните последици и рискове, да се предотврати риска от пране на пари и затруднения за конвертирането на криптовалутата в евро.

Междувременно се наблюдава ръст на потенциалните купувачи с криптовалута. Десетки хиляди участници в биткойн мрежата, притежават повече от милион долара в своите дигитални портфейли.

Не липсват и критики към криптовалутата, която според експерти е начин за заобикаляне на финансовите правила и регулации.

 

Източник: stroiteli-bg.com