Изберете страница

 

 

 

Една фасада обикновено изпълнява две основни функции. Първата е да я защитава от външни влияния (дъждове, градушки, променливи температури), поддържайки комфортния климат в помещенията. Втората функция се състои в това да осигурява красивата визия и естетическия облик на сградата. За да се гарантира успешното изпълнение на въпросните задачи, проектантите обикновено използват комбинация от топлоизолационна система (топлоизолационни плочи, лепила, шпакловки, аксесоари за монтаж, мазилки/бои) и декоративни елементи за фасади.

С декоративните фасадни панели от EPS на StyroDesign обаче, на пазара вече има решения, умело съвместяващи двете основни функции на фасадата. Гарантира се ефективно топлоизолиране и естетически издържан изглед.

Декоративни фасадни панели от EPS и техните предимства

Декоративните фасадни панели предлагат интересна алтернатива на традиционните фасадни системи. Благодарение на множеството си преимущества, те се установяват като особено предпочитано решение за целите на проекти от частното и обществено строителство. Част от позитивите от работата с декоративни фасадни панели включва:

  • Надеждни топлоизолационни свойства

Декоративните фасадни панели са изработени от експандиран полистирен (EPS) със стандартна плътност от 15 кг/м3.Това ги прави добро топлоизолационно решение за всякакъв тип строителство. В зависимост от изискванията на клиента обаче, плътността може да бъде променяна, за да се съобрази изцяло със спецификите на проекта.

Въпреки, че стандартната дебелина на термопанелите е 100 мм, тя също може да бъде модифицирана. Детайлите могат да бъдат изработени по поръчка, в зависимост от спецификите на проекта. Така, клиентите имат възможността да персонализират панелите спрямо своите идеи и нужди.

Едно от основните предимства на декоративните фасадни панели от EPS се състои в това, че изкореняват риска от образуване на термо мостове. Това се постига благодарение на изпитания метод за монтаж, гарантиращ безшевно финишно покритие.

  • Здрав и стабилен декоративен слой

За здравината и устойчивостта на една топлоизолационна система отговарят елементи като армираща мрежа, шпакловка и фасадна мазилка. При фасадните панели, тази роля е поверена на декоративния слой от течен полимерен камък. Течният полимерен камък представлява строителна смес със специален състав. След смесване с вода, тя се втвърдява и образува особено здрав финишен слой. След стягане, по външен вид, течният камък изцяло наподобява истински камък, с разликата, че е по-гладък и с почти перфектна структура.

Втората, и по-съществена разлика, е, че течният камък е плътен материал с не толкова пореста структура. Всичко това, в комбинация с финишното покритие от акрилен лак, с което се обработват панелите, се гарантира един перфектно изглеждащ и непроницаем слой.

Финишният слой на декоративните фасадни панели от EPS е с дебелина между 8 и 10 мм. В структурата му е вложена и армираща стъклотекстилна мрежа. Това го прави особено здрав и устойчив на механичен натиск, структурни вибрации и движения в основата. Това спомага за запазване на неговата стабилност през целия период на експлоатация.

  • Комфортен и сигурен монтаж

Декоративните термопанели се предлагат с предварително оформен монтажен зъб с големина от 50 мм. Благодарение на това, декоративните панели се застъпват четиристранно и се анкерират сигурно към основата, с помощта на дюбели. Гарантира се 100% контактна повърхност един с друг. По този начин топлоизолационният слой остава непрекъснат. Това редуцира риска от проникване на вода или механични частици, които биха отслабили неговата ефективност през периода на експлоатация.

Разнообразие от цветове и текстури

Декоративните фасадни панели от EPS на StyroDesign не се ограничават само с точното пресъздаване на визията на естествен материал като камъка. Те разгръщат богата гама от възможности за избор между различни категории от панели като например:

Декоративните фасадни панели от EPS се предлагат и с текстура на дърво.

Направлението от термопанели на StyroDesign  пресъздава максимално точно цвета и структурата на естествените материали, които имитират. Благодарение на технологията на изработка и монтаж, материалът гарантира създаването на монолитни безшевни повърхности, изцяло „запечатващи“ фасадата на сградата и превръщащи я в местна забележителност.

Що се касае до поддържането на естетическата визия на декоративните фасадни панели, от особена важност е да се спомене, че техният финишен слой редуцира до минимум задържането на наслоявания и механични частици по повърхността. Почистването на термопанелите става лесно и бързо, само с помощта на кърпа и сапунена вода. Така, фасадата на сградата запазва своята забележителна визия за дълъг период от време, гарантирайки една безпроблемна експлоатация.

Източник: МАРИСАН И КОЛЕВ АД