Изберете страница

Да живееш в крайбрежна вила изглежда романтично и прекрасно. Там обаче постоянно духа силен вятър. Затова тази вила на брега при Санта Барбара, Калифорния, е обвита с дървени екрани, а един голям оберлихт изпълва вътрешното пространство с естествена слънчева светлина. Така пространството в дома е сияйно и приветливо, но защитено от океанските ветрове.

“Екологично е – домът се охлажда пасивно от океанския бриз, осветен е равномерно през деня от дневната светлина, а екраните от дърво слънчевото греене в знойните моменти“, казват архитектите от Shubin Donaldson. Уникалната конструкция използва подредени един върху друг обеми от стомана, бетон и стъкло, пасвайки на специфичния вкус на собственика – специалист по индустриален дизайн.

 

На приземния етаж са разположени гараж, дневна и перално помещение, а на втория етаж – спалня и тераса. Основният кът за сядане е вграден в третия етаж. Този дизайн се възползва от хълмистия район, в който е построено жилището, а също и от прекрасната гледка към океана. Благодарение на издигнатия под собствениците се радват на прекрасни гледки наоколо.

Около основната конструкция има дървена дъсчена палуба, идеална за почивка и релакс – наслада от хубавото време в Калифорния. Красивият вътрешен двор има допълнителна самостоятелност благодарение на добре поддържаната градина с местни растения като кактуси и палми. По-голямата част от бетонните стени са оставени непокрити и изложени, добавяйки още един модерен аспект към дизайна.

 

Източник: GreenTech.bg