Изберете страница

Устойчива, енергийно ефективна, екологична – тази малка къща се захранва от слънчеви панели с мощност 1000 W. Тя е изградена от естествени материали като корк и дърво.

Зимното отопление в дома е осигурено от печка на дърва. Така обитателите могат да генерират достатъчно енергия за работа на всичките си електроуреди единствено от слънчева енергия. Печката на дърва е свързана с подово отопление, за да се намалят разходите за отопление, в комбинация с ефективната коркова изолация.

Отвън къщата е обвита в дървена ламперия, като фасадата има и дебел корков слой. Целта е да създаде дишаща, огнеупорна зона в близост до спалнята, която е в стил „лофт“.

Органичната естетика на екстериора се допълва от вътрешността, която е разкрасена с луксозни модерни мебели. Всичко е изпипано в меки тонове и озарено от много естествена светлина. Чистата вода се филтрира от система, разположена под мивката. Енергийно ефективните уреди помагат да се намалят разходите за комунални услуги. Нещо, типично за минималистичния дом, е наличието на много функции за пестене на пространство, като например скритите шкафове съхранение под стълбите, както и тези между стените и под леглото.

Плътната изолация на стените, пода и покрива е постигната чрез комбинация от каменна вата и корк. Каменната вата е на база минерално влакно на основата на скала, обикновено е съставено от вулканична базалтова скала и „камък“, който се явява вторичен продукт от рециклирането на стомана или мед.

Източник: GreenTech.bg