Изберете страница

Новите форми на изолация могат да помогнат за намаляване на отпадъците и подобряване на топлинния комфорт в нашите сгради. Използването на коноп е добра идея, ако искате да направите дома си по-устойчив, и не е трудно.
Изолацията обикновено е скрита от погледа и може би затова не мислим много за нея. Но изолационният материал съставлява голяма част от обема на сградата. Вместо често прилаганата минерална вата алтернативен начин за изолиране е чрез използване на коноп.

Екип от изследователи в САЩ работи върху изолация на основата на коноп, която може да се използва и като строителен материал, наречен hempcrete. За този материал, вътрешните стъбла на растението коноп се смесват с циментова смес, която съдържа вар и различни минерали от местни източници.

Конопените влакна се смесват добре, тъй като имат високо съдържание на силициев диоксид. Свързващото вещество се смесва с конопените влакна, и се получава въглеродно-неутрален или дори въглеродно-отрицателен материал, който е нетоксичен и икономичен за използване. Освен това има много добри изолационни качества – топлоизолационен коефициент 0,07 W / m2, който е подобен на този на масово използваните изолационни материали. В допълнение, материалът е толкова лек, че плава във водата.

Hempcrete не е подходящ за използване като носещ строителен материал. Неговата якост на натиск е твърде ниска, затова се изисква поддържащ материал, като дървена или стоманена рамка. Все пак, за леки конструкции и със сигурност за изолационни цели, изглежда, че конопът има голямо бъдеще.

Източник: izolacii.eu