Изберете страница
Вече четири години Камарата на архитектите в България (КАБ) насърчава и популяризира най-стойностните проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина.

Конкурсът „Български архитектурни награди 2022” търси проекти, които се отличават с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост. Проектите трябва да допринасят за развитието на градската среда, като се вписват хармонично в нея и подобряват качеството на живот.

В конкурса могат да участват проекти, които са реализирани в периода от септември 2020 г. до септември 2022 година. Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията. Реконструкции. Модернизации и адаптации на стари сгради. Интериори. Градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация.

Проектите минават през предварителна селекция, направена от представители на камари на архитектите от съседни държави, след което първите 15 получават номинация. Номинираните ще имат възможност да защитят проектите си на живо пред журито.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 20 септември. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на „Български архитектурни награди”, както и чрез изпращане по електронната поща на адрес: baa@kab.bg.

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на „Българските архитектурни награди 2022”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 11 октомври. Тя ще бъде и кулминацията на честванията по случай 85-та годишнина от създаването на КАБ.

 

Източник: БАИС