Изберете страница
Често сме изправени пред въпроса кое лепило да изберем?

Четем в документите приложения и предимства, търсим конкретно нашия случай и се оказва, че повече от едно покриват изискванията ни. И тогава идва въпросът, „ Кое е най-подходящо и добро лепило?“. От Мапеи отговарят: „В зависимост от химическия си състав лепилата биват циментови C, дисперсни D и реактивни R. Циментовите лепила могат да бъдат класифицирани в два основни класа – C1 (нормални) и C2 (подобрени) лепила. Определящи за правилния подбор на лепилото са и характеристики като тиксотропия Т или вертикално приплъзване, удължено отворено време Е и деформируемост S1/S2 – особено важен показател при лепене на широкоформатни плочки с размер над 60/60см.“

При абсорбиращи и плочки и основи, и при размер до 40/40см се използват стандартни циментови C1 лепила като Kerabond, Kerabond T и Kerabond T-R. При неабсорбиращи и плочки и основи, както и при наличието на хидроизолация, задължително се използват т.нар. флексови лепила клас C2.

За стандартен размер на плочката до 60/60см са Adesilex P7 (C2T) и Adesilex P9 (C2TE). Особено подходящи за полагане и лепене на големи по размер плочки (над 60/60см) и материали от камък, т. нар. широкоформатни плочки, са деформируемите лепила (S1, S2) – които при натиск запазват еластичността и якостните си показатели.

Серията Keraflex /S1/ са висококачествени, деформируеми лепила на циментова основа, без вертикално приплъзване и с удължено отворено време, отлична обработваемост и с много ниски емисии на летливи органични съединения (ЛОС). Използвайки Keraflex Easy S1 (C2ES1) и Keraflex Extra S1 /C2TES1/ се осигурява слой на лепене до 10мм, а Keraflex Maxi S1 (C2TES1) направен по технология Low Dust (без отделяне на прах) се нанася дебелослойно, с гарантирана дебелина на слоя до 15мм.

 

Източник: profiland.net