Изберете страница
Китай стартира иновативни екологични проекти в строителния сектор чрез разработване на сгради с нулеви въглеродни емисии.

С обширна гледка към езерото, градина на покрива от 8 000 квадратни метра, първият офис комплекс с въглероден отпечатък, близък до нулата, бе открит в град Чънду в Югозападен Китай.

Половината от въглеродните емисии в Китай са вследствие от строителния бизнес и тяхното ограничаване от изключително значение в борбата с глобалното затопляне.

Квадратните форми и повдигнатата структура на сградата хармонизират със заобикалящия ги ландшафт, а покривните градини и екологичните технологии правят сградата енергийно ефективна. Сградата е оборудвана със слънчева енергийна система, която може да помогне за пускането на една четвърт от осветлението. Външните стъклени стени са изработени от нискоемисионно стъкло със специални покрития, които допълнително влияят на стайната температура чрез минимизиране на количеството инфрачервена и ултравиолетова светлина, която преминава.

Данните сочат, че стъклените стени имат възможност да спестят 35% от енергията, използвана от охладителните системи през лятото.

Колко пари можете да спестите за една година с всички тези използвани нови технологични устройства? Ако умножите спестяванията по 50 години и след това извадите разходите си, ще видите, че дори можете да реализирате печалба“, коментира Юан Юан, експерт по въглеродна неутралност.

Ежедневната експлоатация на сградите също генерира значителни въглеродни емисии. „Около 80 процента от въглеродните емисии през целия жизнен цикъл на сградите се генерират по време на ежедневната им експлоатация. Количеството въглеродни емисии от строителството и разрушаването е относително по-малко“, каза Юан.

Китай планира да въведе насоки за допълнително насърчаване на намаляването на въглеродните емисии от сградите.

 

Източник: stroiteli-bg.com