Изберете страница

Веднъж минала през огъня, керамиката не гори

Керамиката (произлиза от гръцката дума „керамос“  – бук. превод „изпечена глина”) е изделие с традиции от древността. Именно това доказва неговите изключителни качества. Обръщайки поглед назад ще открием, че най-старият керамичен артефакт е статуетка на жена. Това е Венера от  Dolní Věstonice, датираща от 26 000 г. пр.н.е. През този период керамичните фигурки са изработвани за обреди и ритуали.

Старата църква във Виланова де ла Барка

Керамиката има много добри експлоатационни показатели – издържа на влага, високи температури, дъждове. Това е причината керамичните артефакти да са устояли на предизвикателствата на времето. Глината се е използвала и за изработването на тухли.  Те са представлявали основен строителен материал в Месопотамия, Египет, а по-късно и в Рим. През вековете формата, размерите и методите за производство се изменят, но керамичните тухли се използват и до днес.

 

Защо керамика?

Може да открием различни модерни вариации на традиционната тухла – дървени тухли, бетонни тухли, калциево-силикатни тухли, тухли, в производството на които се използват рециклирани материали. Всяко едно решение има своите предимства и недостатъци. Свойствата на керамичната тухла, които я правят един от най-разпознаваемите продукти на пазара, зависят от качеството на вложените материали и начина на обработка.

Тя се произвежда от естествени материали – глина, пясък и вода. Керамичните тухли са енергийно ефективни, намалят потреблението на първична електроенергия. Използването им в конструкции позволява бърз, точен монтаж, лесна поддръжка и устойчивост във времето. Характерният цвят и текстура ги правят изключително допълнение към фасадата. Повече за топлоизолационните качества на керамичните блокове може да прочетете тук

Керамичните тухли имат високи пожароустойчиви качества

Тъй като керамиката е създадена от пламъците на огъня, трябва да се запитаме какво е поведението й при пожар. Противопожарната защита е важна по отношението на проектирането на конструкциите за необходимата носеща способност, времето за безопасна евакуация на жителите на сградата и ограничаване на разпространението на огъня в съседни сгради. Основните  критерии, на които трябва да отговарят елементите, изложени на пожар, са носеща способност (R)изолация (непроницаемост, E) и топлоизолация (I). Огнеустойчивостта на конструкциите, съгласно Еврокод 1996-2, се определя в класове, изразяващи се във време на излагане на огън. Поведението на керамичните блокове може да се определи най-точно чрез изпитвания. Оценката може да се извърши и с помощта на таблиците в Еврокод 1996-2. Чрез тях може да се определи минималната конструктивна дебелина на стената за проектно натоварване от пожарно въздействие за определен период от време в минути. Изчисленията, друг вариант за определянето на огнеустойчивостта, стават на база на специфични сценарии в зависимост от функцията на стената (дали е носеща или не), излагането ѝ на пожар (едностранно или двустранно) и други фактори. 

Какви материали да вложим в сградата?

Дотук разгледахме критериите и изискванията за конструкциите при пожар. Съгласно НАРЕДБА № Iз-1971 от 01.11.2014 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар. Строителните продукти, с изключение на подовите покрития, се класифицират в 6 класа в зависимост от приноса им към развитието на неконтролирано горене.

Керамичните блокове, разпространени у нас, са с клас А1 – негорими продукти без принос към развитието на неконтролирано горене. Стените, изпълнени с тях, притежават клас по огнеустойчивост най-малко EI60 – непроницаемост и изолация за период на излагане на пожарно въздействие най-малко 60 минути.

 

Керамиката намира приложение и при облицовката на фасадата. Освен необходимата защита и визуален ефект, тя е и преграда за навлизането на огъня в сградата. Подобна функция имат и преградните стени, които не позволяват разпространението на пламъците и дима. Пожароустойчивостта на керамичните изделия се доказва и  от факта, че се използват за изграждане на комини, камини и пещи, където температурите надвишават предполагаемите при пожар.

Керамичните блокове са практически негорими продукти, но в поведението им при пожар оказват влияние изходните материали, начинът на производство и обработката. Доверете се на изпитаното качество, висок професионализъм при избора на продукти за вашия дом, за да може керамиката да остане скритата пожарозащита в сградата.

 

Източник: ВИНЕРБЕРГЕР ЕООД