Изберете страница
Кампания на БАИС за безопасно саниране

От лятото на 2016 г. БАИС провежда активна кампания за използване на безопасни материали при саниране на сгради на територията на България.

Усилията на асоциацията, съвместно с компетентните институции, са насочени към спиране на влагането във високи сгради над 28 м. на EPS (стиропор) с произход Румъния, с невярно декларирани показатели по реакция на огън.

БАИС настоява за промени в Наредба Iз-1971/2009 г. за строително техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар, според които за сгради с височина над 28 м. трябва да се използват само негорими материали, т.е. материали с клас по реакция на огън А1 или А2.

След трагедията в небостъргача „Гренфел“ в Лондон въпросът за влагане във високи сгради на пожаробезопасни материали с изрядни сертификати става все по-актуален на европейско ниво.

bTV се включи като медиен партньор в кампанията на БАИС и изготви репортаж, който представя опасностите от саниране на сгради над 28 м. с горими материали и акцентира върху съветите, които дават по казуса български и чужди експерти.

Вижте целия репортаж тук.