Изберете страница
Холандска банка предлага онлайн-калкулатор за зелени домове

Холандският банков гигант ABN AMRO обяви нова цел за намаляване на емисиите на парникови газове от дейностите на своя бизнес и клиентите си с 2 мегатона до 2030 г. Като част от това банката разкри и новата цел за енергийна ефективност: всички нейни съоръжения и тези на нейните клиенти да имат клас на енергийна ефективност A до 2030 г.

Банката е „ангажирана да направи жилищните и търговските недвижими имоти в Нидерландия по-устойчиви“, обясни Кеес ван Дийкхуйзен, главен изпълнителен директор на компанията. „Ние вече изпълняваме мерки [за енергийна ефективност] в собствените си клонове и централи и ще улесним нашите клиенти в този процес, като предлагаме онлайн инструменти, съвети и финансови продукти. По този начин ще създадем добавена стойност за клиентите, служителите, инвеститорите и обществото като цяло“.

Съобщението идва седмица след като ABN AMRO обяви пускането на безплатен онлайн инструмент за холандските домакинства, позволяващ им бързо да преценят енергийните характеристики на дома си и да моделират възвращаемостта и екологичните ползи, които биха получили от евентуални „зелени“ подобрения.

Банката заяви, че безплатният онлайн инструмент ще позволи на хората да изчислят колко могат да спестят чрез добавяне на допълнителна изолация, монтиране на нов котел или инсталиране на слънчеви панели. Очаква се да има значителен интерес от страна на клиентите към новата услуга.

„50% от собствениците на имоти залагат на устойчивостта“, каза в изявление Марк ван Рид, директор „Клиентски опит“ в ABN AMRO. „Ние виждаме, че много от нашите клиенти биха искали да направят домовете си по-устойчиви, но всъщност не знаят какви са предимствата и възможностите – и как да подходят към това. Ето защо споделяме ноу-хау и информация с клиентите си, като им предлагаме инструменти и услуги като системата „Проверка за икономия на енергия“.

Той добави, че повечето домове ще имат големи ползи от зелените подобрения. „Не само ще намалите сметките си за енергия, но и ще направи своята собственост по-продаваема на пазара“, каза той.

Източник: www.greentech.bg