Изберете страница

Публикувано на 16.05.2018 г.

Калифорния ще е първият щат, изискващ соларни панели върху новите домове

Целта е спестената енергия от потребителите да компенсира за по-високите разходи за строителство

Калифорния ще изисква соларни панели върху новите домове от 2020 г. Това е първата подобна мярка в САЩ и е опит да се намалят емисиите парникови газове, пише Guardian.

“Приемането на тези регулации представлява голяма промяна в строителните стандарти на щата. Всеки друг щат ще следи отблизо ситуацията, за да види какво ще се случи”, казва Робърт Раймър, технически директор на Калифорнийската асоциация на строителната индустрия.

Национален зелен лидер

Местната енергийна комисия одобри изискването заедно с нови регулации за подобряване на вентилацията и качеството на въздуха в затворените помещения. Според изчисленията соларните панели ще повишат строителните разходи за еднофамилна къща с около 10 хил. долара. Но потребителите ще компенсират сумата със спестената енергия.

Калифорния се позиционира като национален лидер в зелената енергия и настоява за повече електрически превозни средства и по-малко емисии от жилищните и търговските сгради. “Това е много дръзка и визионерска стъпка”, твърди Дейвид Хошчайлд, един от членовете на енергийната комисия. “Това ще бъде важна стъпка за нашия щат за продължаване на водещата роля в чистата енергия”, коментира Кели Кнутсен, технологичен директор на Калифорнийската соларна и складираща асоциация.

Сега мярката се нуждае от одобрението на комисията по строителните стандарти на щата. Калифорния обновява на всеки три години своите строителни правила, включително стандартите за енергийна ефективност.

За и против

Представители на строителни компании, службите за комунални услуги и производителите на соларни панели се изказаха в подкрепа на плана. Но местни републикански лидери заявиха, че щатът не може да си позволи да плаща повече за жилища, тъй като пазарът и без това е изключително скъп. “Това ще вдигне цените и отново ще направи Калифорния място, в което не можеш да си позволиш да живееш”, посочва Браян Дейл, висш републикански представител.

Мярката ще има изключения, когато поставянето на соларните панели не е приложимо или не оправдава разходите, например когато къщата е на сянка. Тя ще важи само за новопостроени домове, въпреки че много жители избират да инсталират соларни панели, като използват щатски субсидиращи програми.

Източник: www.capital.bg