Изберете страница
Дървото е материал с уникални характеристики – като естествена топлина и осезаемост – способен да осигури усещане за комфорт и благополучие, да предизвика емоции и спомени и да създаде уютна атмосфера във вътрешните пространства. Неговата гъвкавост позволява да се използва в строителни конструкции, за слънчева защита или като вътрешна облицовка и може да се формова, издълбава и съединява, за да се създадат разнообразни форми – от прости до сложни дизайни. Когато се поддържа правилно и в идеални условия, дървото може да издържи стотици години. Въпреки това, като естествен материал, то е податливо на деградация с течение на времето поради биологични, химични и екологични фактори, които могат да доведат до гниене, напукване, ерозия и загуба на физични свойства.

За да се смекчи този проблем, съществуват техники за консервиране, които целят да подобрят трайността, стабилността и устойчивостта на дървесината на неблагоприятни фактори, като удължат нейния живот и експлоатационни характеристики. Сред тези техники са обработката с химически продукти, прилагането на натиск и термичната модификация.

Термична модификация за подобряване трайността на дървесината

Термичната модификация е естествен процес, който включва излагане на дървесината на високи температури в пещи, вариращи от 160°C до 230°C.

При нагряване на дървесината съдържанието на влага в нея се понижава почти до 0%. При този процес част от свързващата вода (OH) се отстранява от дървесните клетки, тъй като те абсорбират свободната вода (H2O) в клетките и увеличават влажността на дървесината, като предизвикват деформации. Чрез елиминирането на голяма част от тези два компонента (свързваща вода и свободна вода) термичната модификация осигурява стабилност. След това върху дървото се подава пара, която предизвиква промяна на влажността му между 4 и 7% и го превръща отново в жив продукт. В много влажни дни парчетата дърво не надвишават границата от 12% влажност, в резултат на което се получава по-стабилен и траен материал, който е устойчив на разрушаване и влага.

Предимства на термично модифицираната дървесина

Едно от предимствата на термомодифицираната дървесина е, че тя запазва красивия си естествен вид, с богат цвят и текстура, като придава топлина и характер на всеки проект. Дървесината може да се остави необработена, за да остарее с времето, или да се обработи с лакове и масла за постигане на определен резултат.

Обикновено изработена от иглолистни дървесни видове от устойчиво управлявани гори, като бор или смърч, термомодифицираната дървесина е екологично отговорен избор за зелени строителни проекти, тъй като се получава от възобновяеми и отговорни източници и допринася за опазването на горите и намаляването на въздействието на строителството върху околната среда.

 

Източник: stroiteli.bg