Изберете страница
Строителната индустрия непрекъснато се развива и се адаптира към новите технологии, а едно от най-значимите развития през последните години е възходът на умните сгради.

Интелигентните сгради са структури, които са оборудвани с модерни технологии, които им позволяват да бъдат по-ефективни, автоматизирани и свързани. Информационните технологии и интернет вече могат да свържат почти всички устройства, карайки ги да изпълняват комплексни задачи. Какво представляват интелигентните сгради? Интелигентните сгради са проектирани да оптимизират работата на конструкцията, комфорта на обитателите и ефективността на операциите в сградата. Те използват комбинация от устройства за автоматизация и свързаност, за да наблюдават и контролират различни аспекти на околната среда на сградата, като осветление, отопление, вентилация, климатизация и сигурност. До няколко години, повечето развиващи се строителни вериги ще предлагат не само строителни материали, но и огромен набор от устройства за управление на различни модули в дома и сградата.

Интелигентните сгради се захранват от технологията Интернет на нещата (IoT), която позволява на устройствата да комуникират помежду си, да събират и анализират данни и да взимат решения въз основа на получените резултати. Например, интелигентната климатизираща система може да регулира температурата и въздушния поток в помещението въз основа на нивата на заетост, времето на деня и метеорологичните условия. Устройствата могат да изпращат предупреждения под формата на имейл или обикновено известие на вашия смартфон. Чрез имплементирането на системи за мониторинг може да се следи състоянието на отделните функционалности в сградата:

● проверка на осветление и електричество

● проверка на асансьори

● отчитане при появата на течове от покрива

● проблеми с изолацията

● установяване на пропускателен контрол

Ролята на строителните материали в интелигентните сгради.

Строителните материали играят решаваща роля в развитието на умните сгради. Съвременните строителни материали са предназначени да подобрят ефективността на сградата, както и нейната акустична изолация и издръжливост. Например интелигентните прозорци могат автоматично да регулират нюанса си, за да контролират количеството светлина и топлина в помещенията, намалявайки необходимостта от изкуствено осветление и охлаждане. В допълнение, във някои строителни материали и съоръжения могат да се инсталират сензори и други IoT технологии за събиране и предаване на данни за ефективността на сградата. Тези данни могат да се използват за оптимизиране на процесите в сградата, идентифициране на потенциални проблеми и подобряване

Бъдещето на интелигентните сгради.

Тъй като технологиите продължават да напредват, възможностите за имплементации на умни решения в сгради са безкрайни. Можем да очакваме да видим още по-усъвършенствана автоматизация, свързаност и анализ на данни в строителната индустрия, което неминуемо ще доведе до по-ефективни и устойчиви сгради. Възходът на смарт устройствата трансформира строителната индустрия, предлагайки множество предимства за собствениците и обитателите. Интелигентните сгради са проектирани да оптимизират работата на сградата, да подобрят комфорта на обитателите и да намалят разходите за енергия и поддръжка. С помощта на модерни строителни материали и IoT технология, интелигентните сгради ще продължат да революционизират строителната индустрия и да проправят пътя към по-устойчиви и ефективни сгради.

 

Източник: actualno.com