Изберете страница

Терасата е любимо място за повечето от нас и с наближаването на по-топлите месеци от годината желанието ни да прекарваме повече време на нея нараства. Грижата и най-вече правилната хидроизолация са ключови за здравето на тези места за отдих.

От какво най-често страдат терасите?

 

  • Външна среда – терасите ежедневно са изложени на неблагоприятни атмосферни влияния, а някои от тях са подложени и на редовно използване, което често води до износване.
  • Неправилно полагане на топло- и хидроизолация
  • Голямо количество детайли и снадки
  • Некачествено монтиране на крайните покрития

Всичко това са предпоставки за бъдещи проблеми и резултатът често е влага, мухъл, израстване на треви, течове.

Откъде да започнете?

Най-важната стъпка при ремонт на терасата е да разберете откъде идва проблемът.

Отговорете си на въпроса как използвате терасата – колко време прекарвате на нея, на какво количество слънчева светлина е изложена, има ли покрив, дали се намира върху жилищно помещение. Всеки един от тези случаи изисква отделен подход.

Проверете сифоните и воронките – отводняването на дъждовната вода минава през тях и е важно те да не са запушени или компрометирани.

Огледайте внимателно фугите – заради температурните разширения е необходимо широчината на фугите да бъде поне 4 мм.  Ако са нарушени, то трябва да се префугира. ISOMAT разполага с отлични фугиращи смеси, които са лесни за нанасяне, еластични са, отблъскват водата и спират разпространението на мухъл и влага между плочките. При големи тераси над 40 кв.м., е необходимо да се направят и дилатационни фуги за поемане на линейните разширения.

Обърнете внимание на ъглите и цоклите – за да разполагате с цялостна защита на терасата, е необходимо хидроизолацията да защитава и вертикалните части. По този начин се образува хидроизолационна вана, която ще предпази цялата тераса.

Решения на често срещани проблеми
Как ще подходите зависи до голяма степен от това, какво е финишното покритие и в зависимост от това дали има теч. Тук сме описали някои от най-честите ситуации, които изискват ремонт на терасите.

1. Терасата не е силно използваема – необходимо е решение, което набляга повече на хидроизолацията и по-малко на износоустойчивостта. В този случай терасата се третира като плосък покрив и съветваме да използвате хидроизолация на акрил-полиуретанова основа. ISOFLEX HYBRID e перфектен избор – образува непрекъсната, еластична, хидроизолационна мембрана, без фуги и съединения. Високо устойчива е на атмосферни влияния и силно отразява слънчевите лъчи.

2.Терасата е интензивно използваема и има плочки – в този случай на първо място обърнете внимание на плочките. Те ще ви покажат как да действате след това:

  • Ако плочките са напукани, отлепени или компроментирани по някакъв начин – съветваме те да бъдат отстранени. За да е качествена една хидроизолация, здравината на основата е от изключителна важност. Необходимо е първо да почистите и изравните добре основата, след което да положите хидроизолация, която е подходяща за повърхности, при които се очаква поява на пукнатини. Чудесен избор  е ISOMAT AQUAMAT- ELASTIC. Завършете с нови плочки или друго финишно покритие.
  • Ако плочките са здраво залепени – необходимо е да прегледате фугата и воронките. Може да се направи допълнително фугиране, което да ги заздрави. Тук отново съществуват различни подходи:
  • Ако желаете да покриете плочките – използвайте полиуретанова хидроизолация ISOFLEX PU 500, която може да защитите допълнително с TOPCOAT PU 720. Получава се  безшевна бяла или сива мембрана.

Ако имате нужда от професионална помощ за вашия конретен казус или имате възникнали въпроси за някои от продуктите на ISOMAT не се колебайте да се свържте с нашите специалисти TУК.

 

Източник: ИЗОМАТ ИНТЕРНЕШЪНАЛ ЕООД