Изберете страница
Бетонният 3D печат може да допринесе значително за намаляване на потреблението на материали.

Заедно с Baumit Beteiligungs GmbH екип от архитекти и строителни инженери от Технологичния университет в Грац се е посветил на тази сравнително новата област.

„Ако искаме да направим строителството с бетон по-устойчиво и благоприятно за климата, трябва да работим по нови рецепти за бетон и в същото време да използваме бетона по по-целенасочен и интелигентен начин“, обобщава Андреас Трумър. Заедно със Щефан Петерс Трумер изследва методите за изграждане на леки конструкции от бетон в Института за конструктивно проектиране към ТУ Грац.

В Техническия университет в Грац 3D принтирането с бетон се използва с други намерения.

А именно за целенасочено спестяване на материали в бетонното строителство. Така например бетонните елементи с дебелина на стените само два сантиметра се допълват от конвенционално обработен бетон при покривните и таванните конструкции.

„Бетонът се използва само когато носещата конструкция и разпределението на натоварването го изискват. С отпечатаните тела за вграждане в стоманобетонния таван може да се спести материал с обем до 40% или 50% еквиваленти на CO2„, обяснява Георг Хансеман, който работи подробно по темата в докторската си дисертация.

Изследователите придобиха първия си практически опит с проекта Atelierdach – Schloss Seehof в Лунц.

Той е собственост на австрийския скулптор, график, фотограф и медиен артист Ханс Купелвизер. „Това беше първото приложение извън лабораторията. Имахме много време и свобода, което със сигурност не е така на „истинска“ строителна площадка“, казва Трумър. Първото използване на сглобяемите леки бетонни елементи при реални условия беше таванът на изход за подземен паркинг за жилищен комплекс в Ньордлинген, Бавария. Проектът беше завършен само за няколко седмици в сътрудничество с Eigner Bauunternehmung GmbH. Производството на отпечатаните бетонови части за първи път беше отговорност на фирмата-изпълнител. Екипът на университета се погрижи за планирането, дизайна и поддръжката на проекта.

Андреас Трумер представя и личната си мотивация за усъвършенстване на методите за изграждане на леки конструкции от бетон. „Виждаме голям смисъл в свързването на цифровите технологии, конструкцията от лек бетон и опазването на ресурсите. Не винаги става дума само за по-бързо и по-евтино. Тук има потенциал с много ясни ползи за по-голямо съобразяване на строителството с климата.“

Компания Baumit е представена на българския пазар от Baumit България.

 

Източник: stroiteli.bg